Basiu prosze jak wiesz jak to to tez mi trzeba rozwiazac z góry dziekuje
anusia111: Trzy liczby, których suma jest równa 93, tworzą ciąg geometryczny. Te same liczby stanowią
pierwszy, drugi i siódmy wyraz ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
7 cze 20:06
Eta:
Czy musi być koniecznie .... Basia?
7 cze 20:20
Eta:
Witam

a, b, c −−− tworzą ciąg geom. to z def. ciagu mamy;
b
2 = a*c
oraz z treści zadania:
a + b + c = 93
ponad to:
a , b= a+2 c= a+6r −−− bo są danymi wyrazami ciagu arytm.
zatem:
| | 93 − 7r | |
a + a +r + 6r = 93 => 3a + 7r= 93 => a= |
|
|
| | 3 | |
więc:
z równania b
2 = a*c mamy:
( a +r)
2 = a( a +6r)
podstawiajac otrzymasz równanie:
a
2 +2ar +r
2 − a
2 − 6ar=0 => 4ar − r
2 = 0
to:
| | 93 − 7r | |
4* |
| *r − r2 =0 .... rozwiąż to równanie i podaj r
|
| | 3 | |
powinno ci wyjść : r=0 lub r= 12
więc podstawiając za r otrzymasz a= 31 lub a = 3
zatem :
odp: szukane liczby to:
31, 31 , 31 lub 3, 15, 75
7 cze 20:40
anusia111: Eta a w tym zadaniu jak to wsztstko ma byc zrobione i przeliczone wiem ze lipa ze nie wiem jak
to zrobic ale poprostu matma u mnie lezy
7 cze 22:51
anusia111: Eta prosze to juz ostatnie zadanie

?
7 cze 23:05
Bogdan:
Spróbujmy więc jeszcze raz:
Ciąg geometryczny (an): a1 = a, a2 = b, a3 = c,
1) a + b + c = 93.
2) b2 = ac.
Ciąg arytmetyczny (bn): b1 = a, b2 = b = a + r, b7 = c = a + 6r.
1) a + a + r + a + 6r = 93
2) (a + r)2 = a*(a + 6r)
1) 3a + 7r = 93
2) a2 + 2ar + r2 = a2 + 6ar ⇒ r2 = 4ar ⇒ r = 4a lub r = 0
1) 3a + 28a = 93 ⇒ 31a = 93 ⇒ a = 3 i r = 12
lub
3a = 93 ⇒ a = 31 i r = 0
Odp.: a = 3, b = 3 + 12 = 15, c = 3 + 6*12 = 75
lub
a = 31, b = 31 + 0 = 31, c = 31 + 6*0 = 31.
8 cze 00:06
Bogdan:
Jak widzisz anusiu111, Eta rozwiązała Ci to zadanie, a ja dołączyłem swój wpis, żeby
Cię przekonać, że innego rozwiązania nie ma i że niepotrzebnie po otrzymaniu od Ety rozwiązania
wzywałaś jeszcze innych o pomoc.
8 cze 00:14
kinnnn: dlaczego w ciagu arytmetycznym drugie rownanie jest (a + r)2 = a*(a + 6r), jesli zaleznosc w
arytmetycznym wynosi b= a+c/2


?
14 kwi 14:41