całka oznaczona
mata: Proszę o obliczenie całki oznaczonej:
25 sty 10:45
Godzio:
| x − 1 | | x + 1 − 2 | | x + 1 | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| − |
| = 1 − |
| |
| x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
25 sty 10:46
mata: no i nadal nie wiem jak obliczyć tę macierz
25 sty 10:57
mata:
25 sty 11:08
25 sty 11:12
mata: proszę o dalsze obliczenia to myślę, że wtedy to zrozumiem
P.S. Podstaw całek umiem
25 sty 11:31
Janek191:
1 x − 1 1 1 2 1 1
∫ −−−− dx = ∫ 1 dx − ∫ −−−− dx = x ] − 2 *ln Ix + 1 I ] =
0 x + 1 0 0 x + 1 0 0
= 1 − 0 − 2*( ln 2 − ln 1 ) + C = 1 − 2 ln 2 + C
25 sty 12:06
Janek191:
1 x − 1 1 1 2 1 1
∫ −−−− dx = ∫ 1 dx − ∫ −−−− dx = x ] − 2 *ln Ix + 1 I ] =
0 x + 1 0 0 x + 1 0 0
= 1 − 0 − 2*( ln 2 − ln 1 ) + C = 1 − 2 ln 2 + C
25 sty 12:06
25 sty 17:38