Rozwiąż nierówności, a zbiór rozwiązań przedstaw na osi liczbowej.
Buka: Rozwiąż nierówności, a zbiór rozwiązań przedstaw na osi liczbowej. Może mi ktoś wytłumaczyć jak
to rozwiązać. Mam jeszcze jedno podobne zadanie ale brak mi pomysłów jak się za to zabrać.
x3+2x2−13x+10>0
24 sty 22:18
PuRXUTM: kojarzysz schemat Hornera ?
24 sty 22:20
Buka: Nie kojarzę. O co w nim mniej więcej chodzi?
24 sty 22:22
PuRXUTM: a Ty masz matmę podstawową czy rozszerzoną ?
24 sty 22:26
Buka: Powiedzmy tak. Rozwiązuje od kilku dni mojemu bratu który siedzi za granicą na zaliczenie testy
zaliczające do ogólniaka dla dorosłych. Sam szkołę kończyłem dość dawno. Zaliczyłem podstawową
matmę w technikum ekonomicznym
24 sty 22:29
PuRXUTM: https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html to brat na pewno będzie umiał...
Dzięki schematowi Hornera można rozłożyć wielomian na prostsze czynniki jeśli się da
oczywiście.
Zaraz spróbuje to policzyć, a Ty przeglądnij sobie tę stronę
24 sty 22:32
PuRXUTM:

x
3+2x
2−13x+10=(x−1)(x
2+3x−10)=(x−1)(x+5)(x−2) − to można z delty albo "na oko"
ciąg dalszy w następnym poście bo tutaj nie narysuje wszystkiego
24 sty 22:37
Buka: od razu to lepiej wygląda. mam tylko pytanie. W tekscie pisze że dzielimy przez dwumian "x−c".
Skąd bierze się to "c"?
24 sty 22:40
PuRXUTM:

(x−1)(x+5)(x−2)>0
Mz: x
1=1, x
2=−5, x
3=2 a
3>0 a
3=1
(x−1)(x+5)(x−2)>0 dla x∊(−5;1) U (2;+
∞) i to jeszcze zaznaczyć na osi ( następny post )
24 sty 22:51
PuRXUTM:

Buka bardzo dobre pytanie widzę że dobrze to przejrzałeś

c to podzielniki wyrazu wolnego czyli w tym przypadku u nas 10
10 dzieli się przez 1,−1,2,−2,5,−5,10,−10 i w schemacie Hornera sprawdzasz po kolei te
podzielniki aż na końcu wyjdzie 0
24 sty 22:56
Buka: Ahaaa

. Czyli już wszystko rozumiem. Sprubuje sam to ogarnąć. Dziękuje za poświęcony czas

.
Pozdrawiam
24 sty 23:01
PuRXUTM: Cała przyjemność po mojej stronie
24 sty 23:02