Pochodne
Ajtek:
Pochodnych dalszy ciąg.
Jak to ruszyć
Mianownik pod pierwiastkiem.
24 sty 21:35
24 sty 21:39
Mila: Pochodna ilorazu.
24 sty 21:41
Ajtek:
Tak też próbuje.
Licznik do wspólnego mianownika?
24 sty 21:45
Ajtek:
Gdzieś się walnąłem w znakach, bo x mi sie nie skróciły

.
24 sty 21:46
24 sty 21:51
Ajtek:
| | −(a−x)(a+x)−x(a−x) | | −a−2x | |
...= |
| = |
| |
| | √a2−x2(a−x)(a+x) | | √a2−x2(a+x) | |
−2x w liczniku być nie powinno
24 sty 21:52
Ajtek:
Sam sposób rozwiązania znam tylko −2x mi zostaje cały czas w liczniku
24 sty 21:52
Ajtek:
| | | | (a−x)*2x | | −√a2−x2− |
| | | | 2√a2−x2 | |
| |
[...]'= |
| = |
| | a2−x2 | |
| | −(a−x)(a+x)−x(a−x) | | −(a+x)−x | |
= |
| = |
| = |
| | √a2−x2(a−x)(a+x) | | √a2−x2(a+x) | |
Gdzie jest błąd
24 sty 22:10
jikA:
W liczniku na samy początku drugi człon + ponieważ pochodna po [−x2]' = −2x.
24 sty 22:13
Ajtek:
Kurde *(−2x)

pochodna wewn. pierwiastka

.
24 sty 22:13
Mila: | | −(a−x)(a+x)+x(a−x) | |
.....= |
| = |
| | (a−x)(a+x)√a2−x2 | |
24 sty 22:18
Ajtek:
Mila już znalazłem dziękuję.
A tak swoją drogą możesz mnie zdzielić deską w głowę. Tylko mocno poproszę, dla odmulenia

Zaczynałem kodować kolejną problematyczną granicę i rozwiązanie znalazłem w czasie kodowania.
24 sty 22:33
24 sty 22:36
Ajtek:
Nie ten tytuł piosenki Stinga to raz.
Dwa, to nie Sting tylko The Police.
24 sty 22:41
jikA:
Każdemu zdarza się gafa ale za to fajne piosenki wrzucił i to się liczy.
24 sty 22:44
Ajtek:
The Beatles z piosenką to lata 60−te
24 sty 22:45
jikA:
Ale w tytule jest The Best of 80's & 90's Hits and other
tak więc nie wszystkie są z lat 80 i 90.
24 sty 22:49
Ajtek:
Nie doczytałem

.
24 sty 22:53
jikA:
Ale ze Stingem "I'll be waching you" to rzeczywiście strzelił gafę.
24 sty 22:58
Ajtek:
To nie gafa, to wielbłąd

.
24 sty 22:59
24 sty 23:07
Ajtek:
Haha, słuchałem całego Topu

.
A Pink Floyd to jest mój nr 1
24 sty 23:12
Ajtek:
I tło mi nie pasuje. Nie ta płyta.
24 sty 23:15
jikA:
Tekst tej piosenki jest genialny jak i każdy inny Pink Floydów ale ten ma to coś w sobie.
Niestety ja nie miałem okazji posłuchać i z tego powodu ubolewam. Ale teraz mogę na spokojnie
sobie każdą piosenkę z całego Topu przesłuchać.
24 sty 23:16
Ajtek:
Sylwester i Nowy Rok ustawiałem pod to wydarzenie. Nie ma nic piękniejszego niż 12 godzin
wspaniałej muzyki.
A na 105:
http://www.youtube.com/watch?v=Us1j-EsvBmk
Pierwsza, która się nie zmieściła w audycji. A utwór piękny...
24 sty 23:20
jikA:
Aż miło posłuchać

.
24 sty 23:26
Ajtek:
W Trójce byle czego nie grają

.
24 sty 23:28
24 sty 23:45