Różnica dwóch liczb większa od ich sumy
Jessa: Kiedy różnica dwóch liczb jest większa od ich sumy?
Według mnie jeżeli obie są ujemne.
Ale jak to zapisać?
Czy ten zapis będzie ok?
a<0 i b<0
różnica:
−a−(−b)=−a+b
suma:
−a+(−b)=−a−b
Wniosek:
−a+b > −a−b
24 sty 20:02
Mati_gg9225535: jesli a<0 i b<0 to:
−a > 0 i −b > 0
24 sty 20:04
Jessa: No to jak to zapisać?
24 sty 20:04
Mila: a−b>a+b
24 sty 20:06
Jessa: nie rozumiem
24 sty 20:09
Jessa: Mógłby ktoś to rozpisać od początku?
24 sty 20:13
Ajtek:
a>0, b<0
a−(−b)>a+(−b)
24 sty 20:14
Ajtek:
Witam i w tym wątku
Mila 
Możesz zerknąć tutaj
182298, z góry dziękuję.
24 sty 20:15
Jessa: Ajtek, dlaczego założyłeś że a jest wieksze od zera?
24 sty 20:19
Ajtek:
Dla takich warunków napewno taka sytuacja zachodzi

.
24 sty 20:21
Jessa: ale dla dwóch ujemnych też zachodzi i wtedy jak to zapisać, bo nadal nie czaję

Czyli moja odpowiedź:
"Według mnie jeżeli obie są ujemne" nie jest do końca ok ?
24 sty 20:26
Jessa: oświeci mnie ktoś?
Bo próbuję, próbuję i nie mogę tego ogarnąć
24 sty 20:32
Jessa: proszę Was bardzo
24 sty 20:33
Ajtek:
Zerknij na to co napisała Mila
24 sty 20:33
Jessa: nie wiem wgl skąd to przekształcenie się wzięło?
24 sty 20:37
Ajtek:
Czyli inaczej: a∊R i b<0
24 sty 20:40
Jessa: zero też?
24 sty 20:42
Jessa: dla a=0 suma i różnica wychodzą mi takie same
24 sty 20:44
Jessa: nie wiem jak u Mila suma wyszła a+b ?
24 sty 20:54
Ajtek:
Jak

a=0, b=−1
0+(−1)=−1
0−(−1)=1
24 sty 20:56
Jessa: dobra, rozumiem.
dzieki
24 sty 21:04
Mila:
a−b różnica dwóch liczb : a i b
a+b suma tych liczb
z treści
a−b>a+b⇔
−b>b⇔
−2b>0 ⇔
b<0
24 sty 21:36
Jessa: Dzięki Mila.
Jednak jeszcze mnie nurtuje, co gdy a=0
Wtedy suma i różnica są równe, więc trzeba to uwzględnić?
24 sty 21:54
Jessa: Nie są równe, liczyć nie potrafię

Dzięki wszystkim za cierpliwość.
24 sty 22:02
Mila:
24 sty 22:22