.
asdf: pochodne
mam taką pochodną:
arctg(sin3[√x*(3x2+2)])ln cos2(x2*tg(2x))
jakbym napisał rozwiązanie byłby ktoś w stanie mi to sprawdzić? (bo jest tego trochę)
24 sty 19:17
Ajtek:
Cześć
asdf 
. Sorry, ale na mnie nie licz, nie ten poziom
24 sty 19:22
asdf: czesc, szkoda
24 sty 19:24
Ajtek:
Myślę, że ktoś łaskawy się znajdzie

.
24 sty 19:38
asdf: napisałbym rozwiązanie do sprawdzenia , ale tego jest tak duzo, ze na marne nie chce pisac
24 sty 19:39
Ajtek:
Wyobrażam sobie ile tego jest

. Może napisz sam wynik

.
24 sty 19:41
asdf: ok, zaraz
24 sty 19:49
asdf: czesciowo spróbuję jak narazie to napisać:
| | x2*2x*ln2 | |
ln (cos2(x2 * tg(2x)) ) ' = −2tg(x2*tg2x) * (2xtg2x + |
| |
| | cos2(2x) | |
zrobisz to? ( porownamy wyniki)
24 sty 19:59
Ajtek:
asdf jescze do takich pochodnych nie doszedłem
24 sty 20:00
asdf: aha

To lipa z działań..
24 sty 20:01
Ajtek:
Chwila, coś pokombinuję

.
24 sty 20:03
asdf: ok
24 sty 20:05
asdf: spróbowałem zrobić jeszcze raz tą pochodną (z 19:59) i wyszło mi:
| | x2*2x*ln2 | |
−2tg(x2*tg(2x) * ( 2x*tg(2x) + |
| ) |
| | cos2(2x) | |
24 sty 20:20
Ajtek:
asdf, poprosilem
Milę w dwóch wątkach żeby zerkneła. Mam nadzieję że pomoże

.
24 sty 20:23
asdf: Ok, dzięki bardzo
24 sty 20:24
asdf: Chcę obliczyć tą pochodną licząc po kolei jej części..
24 sty 20:25
Joanna:
na początku poch z arctg(WNĘTRZE)=
11+(WNĘTRZE)2
| | gf' | |
a potem to wymnożyć przez pochodną Wnętrza czyli ze wzroru f(x)g(x)= fg(g'lnf+ |
| ) |
| | f | |
niezła pochodna, Ty mate studiujesz?
24 sty 20:26
Joanna: ok , policzyłam..jak już masz to ok, jak nie− odezwij się na 2057388, bo jak wiesz, szkoda tyle
pisac daremnie
24 sty 20:34
asdf: nie, samemu sobie daje takie zadania.
24 sty 20:35
Ajtek:
Wariat
24 sty 20:38
asdf: pochodna tego:
| | 1 | |
ln(cos2(x2*tg(2x)))' = |
| * [cos2(x2*tg(2x)))]' = |
| | cos2(x2*tg(2x))) | |
| 2cos(x2*tg(2x)) * ( cos(x2 * tg(2x)) )' | |
| = |
| cos2(x2*tg(2x)) | |
| −2cos(x2*tg(2x))*sin(x2*tg(2x)) * (x2*tg(2x))' | |
| = |
| cos2(x2*tg(2x)) | |
| −2*sin(x2*tg(2x)) * (x2*tg(2x))' | |
| = |
| cos(x2*tg(2x)) | |
−2
tg(x
2*tg(2
x)) *[ (x
2)' * tg(2
x) + x
2*(tg(2
x))' ] =
| | 1 | |
−2tg(x2*tg(2x)) *[ 2x * tg(2x) + x2* |
| * (2x)' ] = |
| | cos2(2x) | |
| | 1 | |
−2tg(x2*tg(2x)) *[ 2x * tg(2x) + x2* |
| * (2x * ln2 ] = |
| | cos2(2x) | |
| | x2*2x*ln2 | |
−2tg(x2*tg(2x)) *[ 2x * tg(2x) + |
| ] |
| | cos2(2x) | |
.
24 sty 20:49
asdf:
pochodna ln(cos
2(x
2*tg(2
x)))' =
| | x2 * 2x * ln2 | |
h'(x) = −2tg(x2*tg(2x)) *[ 2x * tg(2x) + |
| ] |
| | cos2(2x) | |
pochodna ln(arctg(sin
3(
√x*(3x
2+2)))' =
g'(x) =
| 1 | |
| * |
| arctg(sin3(√x*(3x2+2))) | |
| | 3x2+2 | | 3sin(√x*(3x2+2)) * cos(√x*(3x2+2)( |
| + 6x√x) | | | 2√x | |
| |
| |
| sin6(√x(3x2+2))+1 | |
więc całość:
e
h(x) * g(x) *( h'(x)* g(x) + g'(x)*h(x) )
podstawiając do równania wyszło mi:
e
ln(cos2(x2*tg(2x)))* ln(arctg(sin3(√x*(3x2+2))) *
| | x2 * 2x * ln2 | |
(−2tg(x2*tg(2x)) *[ 2x * tg(2x) + |
| ] * |
| | cos2(2x) | |
| | 1 | |
(ln(arctg(sin3(√x*(3x2+2)))) + |
| * |
| | arctg(sin3(√x*(3x2+2))) | |
| | 3x2+2 | | 3sin(√x*(3x2+2)) * cos(√x*(3x2+2)( |
| + 6x√x) | | | 2√x | |
| |
| * |
| sin6(√x(3x2+2))+1 | |
ln(cos
2(x
2*tg(2
x))) ]
dobrze?
24 sty 21:02
Mila: 20:49 dobrze.
24 sty 21:17
asdf:
(sin
2(2x))
lnx ' = e
lnx*ln(sin2(2x)) '=
| | sin2(2x) | |
elnx*ln(sin2(2x)) * ( |
| + 4sin(2x)*cos(2x) * lnx) = |
| | x | |
| | sin2(2x) | |
elnx*ln(sin2(2x)) * ( |
| + 2sin4x * lnx) = |
| | x | |
24 sty 21:18
Joanna: wg Ciebie do jakeij potęgi jest podniesiony sin (2x) ?
24 sty 21:20
asdf: @Mila
dzięki, druga pochodna źle policzona, jutro wrzucę, sprawdzisz?
24 sty 21:31
mmmmmmon: Pomocy please

Uprość wyrażenie: 27(2m – 1) – (2m – 3)2 – (7m + 2)(7m – 2) + 8m2, a następnie oblicz jego
wartość dla m = 2 + 1.
24 sty 21:32
Ajtek:
Mila
24 sty 21:33
asdf:
x ∊ R /{0}
2(x+1)(x+2) > 0
x∊ (−2;−1)
24 sty 22:05
Mila: 
Zacznij liczy normalne zadania.
24 sty 22:21
jikA:
Złe dałeś założenie bo dla x = −2 (należy do Twojego założenia) zobacz co dostajesz.
24 sty 22:24
asdf: | | x+3 | |
arcctg( |
| ) > arcctg(−1) |
| | x | |
D: x ∊ R/{0}
24 sty 22:27
asdf: tamto zadanie jest totalnie źle, znam juz odp. wiec pomine prawidlowe.
24 sty 22:27
Mila: które jest źle?, już nie wiem co chcesz?
24 sty 22:29
asdf: 22:05 jest źle, pochodna ln(arctg(sin3(√x*(3x2+2))) też jest źle jak coś.
24 sty 22:32
Ajtek:
asdf, chciałeś żebym sprawdzał Twoje, a zerknij do mnie i zobacz z czym ja sie kopie

.
24 sty 22:35
asdf: dziedzina:
| arcsin(x+2) | |
| |
| arccos(x + ln(x−2)) | |
dziedzina:
−1 ≤ x+2 ≤ 1
arccos(x+ln(x−2)) ≠ 0
−1 ≤ x + ln(x−2) ≤ 1
x − 2 > 0
i to do kupy i jest
24 sty 22:35
asdf: @Ajtek ok
24 sty 22:35
Mila:

odczytaj i popraw swoje zadanie z 22:05
24 sty 22:38
asdf: x ≠ −2
x ∊ (−∞;−2)u(−1;∞)
24 sty 22:43
Joanna: arcsin((12)x√2−ln(x)
24 sty 22:45
Joanna: licznik arcsin(2x)
mianowink
√−1−ln(x+3)
24 sty 22:47
asdf: ta pochodna jest dobrze policzona?:
| | 1 | |
ln(arctg(sin3(√x * (3x2 + 2))) ' = |
| * |
| | arctg(sin3(√x(3x2+2))) | |
arctg(sin
3(
√x(3x
2+2)))'
=
| 1 | | 1 | |
| * |
| * sin3(√x(3x2+2)))' = |
| arctg(sin3(√x(3x2+2))) | | (sin6(√x(3x2+2))+1) | |
| 1 | | 1 | |
| * |
| * 3 sin2(√x(3x2+2))) * |
| arctg(sin3(√x(3x2+2))) | | (sin6(√x(3x2+2))+1) | |
(sin(
√x(3x
2+2)'
=
3sin
2(
√x(3x
2+2))*cos(
√x(3x
2+2))*(
√x'(3x
2+2)+(3x
2+2)'(
√x)
| | 1 | |
* |
| = |
| | arctg(sin3(√x(3x2+2))+1) | |
3sin
2(
√x(3x
2+2))*cos(
√x(3x
2+2))*(U{3x
2+2}{2
√x)+ 6x
3/2) *
| | 1 | |
|
| |
| | arctg(sin3(√x(3x2+2))+1) | |
25 sty 00:18