Funkcja kwadratowa
wiecznystudent:::: Zadanie pewnie latwe,ale nigdzie nie moglam znalezc akurat takiego przykladu,wszedzie tylko
ax2+bx+c,a tu nie ma c...prosze o pomoc.
Dana jest funkcja y=3x+x2
Oblicz jej miejsce zerowe,
podaj wspolrzedne wierzcholka,
dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci nieujemne?
24 sty 19:45
Mati_gg9225535: po co komu c ?
24 sty 19:47
Mati_gg9225535:
0 = x
2 + 3x
0 = x(x+3)
x
o = 0 v x
o = −3
W=(p,q)
q = f(p)
x
2 + 3x ≥ 0
x(x+3) ≥ 0
narysuj wykresik i odczytaj odpowiedz
24 sty 19:49
Eta:
f(x)= x
=3x=x(x+3) x(x+3)=0 ⇒ x=0 v x= −3 −−− miejsca zerowe
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
f(x)= (x+ |
| )2− |
| W( − |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
f(x) ≥0 ⇒ x(x+3)≥0 ⇒ x€( −
∞, −3> U <0,
∞)
i po bólu
24 sty 19:53
Piotr:
mam nadzieję, że nick pytającego to żarcik
24 sty 19:54
Eta:
Poprawiam pierwszy zapis:
f(x)= x2+3x=...
24 sty 19:54
Eta:
Może "przedwieczny student" ?
24 sty 19:55
wiecznystudent:::: a jak wykresik narysowac

?
24 sty 19:58
wiecznystudent:::: nie zarcik−szkola zaoczna
24 sty 20:00
24 sty 20:00
Piotr:
nie wierzę. takie coś na studiach
24 sty 20:01
Mati_gg9225535: tez nie wierze
24 sty 20:02
wiecznystudent:::: liceum zaoczne
24 sty 20:06
Piotr:
to jestes licealista, a nie studentem...
24 sty 20:10
wiecznystudent:::: oj tam

student w sensie uczen mialo byc
24 sty 20:11
wiecznystudent:::: oj tam

student w sensie uczen mialo byc
24 sty 20:12
Eta:
24 sty 20:14