a6 − a4 =1 i a5 -a13=16 Jak to zrobić ??
Jozue: Wyznacz a1 oraz r mając dane ; a6 − a4 =1 i a5 −a13=16
24 sty 17:38
24 sty 17:46
Jozue: a co z a1

jak robie to układem równań to a mi sie skracaja i zostaje tylko r które wychodzi
1/2, a jak policzyć to a1 nie mam pojęcia.
24 sty 17:48
Janek191:
Jest błąd w treści zadania, bo z warunku a6 − a4 = 1 wychodzi r = 1/2,
a z warunku a5 − a13 wychodzi r = − 2.
Powinno być : a5 + a13 = 16
wtedy a1 = 4
==============
24 sty 18:41
Mateusz: No właśnie tez mi sie to nie podobało a
5−a
13
24 sty 19:08