Trudne
Angelika : W trojkacie ABC dane sa wierzcholki A=(−5,−2) i B=(7,1). Wyznacz współrzędne wierzchołka C,
jeżeli wysokości trójkąta przecinają się w punkcie S(−2,3).
24 sty 15:58
Angelika : Nikt nie potrafi pomóc ? ;c
24 sty 16:22
Mila:

A=(−5,−2) i B=(7,1).
Wyznacz współrzędne wierzchołka C, jeżeli wysokości trójkąta przecinają się w punkcie S(−2,3).
prosta AB:
−2=−5a+b
1=7a+b odejmuję stronami
| | 1 | | 1 | | −3 | |
−3=−12a ;a= |
| ; −2=−5* |
| +b⇔b= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
wierzchołek C leży na prostopadłej do AB i przechodzącej przez S
y=−4x+b i 3=−4*(−2)+b⇔3=8+b⇔b=−5
h
c: y=−4x−5
prosta BS jest prostopadła do boku AC
prosta BS: y=ax+b ( w niej zawarta wysokość do boku AC)
| | −2 | |
i 3=−2a+b i 1=7a+b odejmuję stronami⇒2=−9a ⇔a= |
| |
| | 9 | |
prosta AC⊥prostej BS
napisz jej równanie i znajdź punkt przecięcia z h
c i sprawdź rachunki, masz podaną odpowiedź?
C=(−3;7)
24 sty 16:35
Angelika : Dzięki za pomoc

? Nie nie mam podanej odpowiedzi
24 sty 16:42
Mila: Umiesz dokończyć?
24 sty 17:08
24 sty 17:11