Mediana
tn: Mamy przedziały, i liczebność:
<0,5) 7
<5,89) 5
<185; 569> 3
Wyznaczyć medianę
24 sty 17:08
Mila: Dawno nie liczyłam z przedziałami, szukam teorii.Jak nikt nie pomoże, to czekaj cierpliwie.
Na kiedy to potrzebujesz?
Są dwa sposoby wg wzoru i graficznie.
24 sty 17:32
Mila: Czy nie brakuje przedziału?
24 sty 17:41
tn: (wymysliłem, wiec nie wiem cy dobrze).
Możesz też wymyslić przykład
24 sty 17:57
Mila: mediana szeregu rozdzielczego
x
i || przedział || liczebność||
=========================
1 || <0;5) || 7 ||
2 || <5;89) || 5 ||
3 || <185;569) || 3 ||
========================
15
1) ustalamy pozycję mediany
n=15
poz. Me=8
Tworzymy tabelę wartości skumulowanych.
x
i || przedział || liczebność||
Liczebność skumulowana||
=================================================
1 || <0;5) || 7 ||0+7=7
2 || <5;89) || 5 ||7+5=12
3 || <185;569) || 3 ||12+3=15
=================================================
pozycja mediany (8) pierwszy raz zawiera się w 12
zatem mediana jest w przedziale <5;89)
Ile wynosi?
2) ustalamy:
x
0=5 −początek przedziału mediany
l=89−5=84 długość przedziału mediany
n
m =5 − liczebność przedziału mediany
n
s=7 − liczebność skumulowana poprzedniego przedziału
| | l | |
wzór Me=x0+(poz.Me−ns)* |
| |
| | nm | |
| | 89−5 | | 84 | |
Me=5+ |
| *(8−7)=5+ |
| =21,8 |
| | 5 | | 5 | |
24 sty 18:17
Mila: Podam bardziej reprezentatywny przykład.
Wcześniej przeanalizuj, abyś sam zrobił.
24 sty 18:19
tn: Dobrze, dziękuję
24 sty 18:30
24 sty 19:18
tn: Dziękuję Mila, jesteś niezawodna

!
24 sty 19:34
Mila:
24 sty 19:46