Mam obliczyć ekstrema lokalne funkcji:
emeryt: Mam obliczyć ekstrema lokalne funkcji:
1. Licze pochodną:
| | 1+lnx | | (1+lnx)' * x − (1+lnx) * (x)' | | | |
( |
| )' = |
| = |
| = |
| | x | | x2 | | x2 | |
2. Licze miejsca zerowe:
1−(1+lnx)=0
1−1−lnx=0
1−1=lnx
0=lnx i co dalej jak ten x wyznaczyć? Jak narysować tą funkcję?
24 sty 11:45
emeryt: pomoże ktoś?
24 sty 11:53
emeryt: lnx = 1? Jak teraz wyznaczyć ekstrema ? Jak to narysować?
24 sty 11:55
Kaja: jest to logarytm o podstawie e, więc x=e0 czyli x=1
24 sty 11:55
emeryt: To jak teraz wyznaczyc ekstrma?
24 sty 11:57
Kaja: wyliczone x podstaw do równania funkcji i to co obliczysz to jest właśnie ekstremum. jesli
chcesz wiedzieć czy to max czy min to albo wyznacz w jakich przedziałach pierwsza pochodna
jest dodatnia a w jakich ujemna albo mozna policzyć drugą pochodną (wtedy jesli dla tego x
druga pochodna jest ujemna to to jest max, a jesli dodatnia to min).
24 sty 11:58
24 sty 11:58
liceum:
aby wyznaczyc ekstrema, musisz znaleźć punkty krytyczne, a więc najpierw ustalasz dizedzinę
pochodnej D=(0,
∞)
Teraz przyrównujesz pochodną do 0
f'(x)=0 ⇔ −lnx=0 ⇔ x∊∅ ⇔ funkcja nie posiada punktów krytycznych, co za tym idzie nie posiada
ekstremum
24 sty 11:59
emeryt: Jak obliczyc w jakich przedziałach pochodna jest dodatnia lub ujemna ?
24 sty 12:01
liceum: przepraszam, moj blad −lnx=0 ⇔ x=1 funkcja ma punkt krytyczny w x=1, będzie to minimum,
ponieważ w otoczeniu tego punktu pochodna zmienia znak z − na +
24 sty 12:02
Kaja: na pewno nie posiada? rozwiązaniem równania −lnx=0 jest chyba 1, a to należy do dziedziny.
24 sty 12:02
emeryt: W odpowiedziach jest, że funcja ma ekstrmum y(1)min = 1
24 sty 12:03
emeryt: no właśnie
24 sty 12:03