trygonometria
tech: Skąd się wziął ten zapis?
sin(x+π6) * sin(x−π6) = 1/2
sinxcos π6+cosxsinxπ6] * [sinxcos π6−cosxsinxπ6] = 1/2
sinx √32+cosx 12] * [sinx √32−cosx 12] = 1/2
Chodzi mi o przejście z 2 do 3 linijki. Jest na to jakiś wzór?
24 sty 09:44
24 sty 09:46
tech: a skąd się wzięło w 3 linijce sin x √3/2 ? Mógłbyś napisać, który to wzór, bo nie ogarniam.
Na początku wykorzystałem wzór na sumę sinusów, ale później?
24 sty 09:56
tech: a już wiem, dzięki
24 sty 09:58
Saizou : sin(x+y)=sinx*cosy+cosx*siny
| | √3 | | 1 | |
sin(x+30)=sinx*cos30+cosx*sin30= |
| sinx+ |
| cosx |
| | 2 | | 2 | |
sin(x−y)=sinx*cosy+cosx*siny
| | √3 | | 1 | |
sin(x−30)=sinx*cos30−cosx*sin30= |
| sinx− |
| cosx |
| | 2 | | 2 | |
a2−b2=(a−b)(a+b)
| | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | |
( |
| sinx+ |
| cosx)( |
| sinx− |
| cosx)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 3 | | 1 | | 1 | |
| sin2x− |
| cosx= |
| /*4 |
| 4 | | 4 | | 2 | |
3sin
2x−cos
2x=2
3(1−cos
2x)−cos
2x=2
3−4cos
2x=2
−4cos
2x=−1
| | π | | 2 | |
x= |
| +kπ , k∊C lub x= |
| π+kπ , k∊C |
| | 3 | | 3 | |
24 sty 10:15
tech: Dzięki wielkie
24 sty 10:17