Równania wielomianowe
Sock: Równania wielomianowe, rozwiąż równanie:
a) x5 + 4x3 − x2 −4 = 0
Nie bardzo wiem jak zakończyć ten przykład, dochodzę do tego:
x5 +4x3 −x2 −4 =0
x2 (x3−1) + 4 (x3−1) =0
(x3−1) (x2+4) =0
23 sty 18:39
bezendu: a znasz wzory skróconego mnożenia
23 sty 18:40
23 sty 18:40
m: NO TO TERAZ KOLEGO DROGI
(x3−1) − TUTAJ MUSISZ ZASTOSOWAC WZOR SKROCONEGO MNOZENIA NA ROZNICE SZESCIANOW, Z TEGO
DRUGIEGO NIC NIE BEDZIE BO Δ<0
23 sty 18:41
Sock: owszem znam
23 sty 18:42
Sock: ok, już rozumiem

dzięki za pomoc!
23 sty 18:43
Matematyk jak sie patrzy: albo i bez wzorów
x3=1 , w liczbach rzeczywistych jedynym rozwiązaniem będzie x=1
wzorów mimo wszystko się naucz
23 sty 18:43
Krzysztof:
x=1 ∨ x2+4=0→jest to równanie sprzeczne
23 sty 18:46