POMÓŻCIE!
Paulo:
1. Rozwiąż równanie x4 − 5x2 + 4 = 0
2. Rozłóż wielomian na czynniki wyłączając poza nawias W(x) = 6x3 − 12x2 − 18x
23 sty 16:39
Mila:
1) x2=t; t≥0
2)6x(x2−2x−3)=.. rozłóż trójmian
23 sty 16:43
23 sty 16:44
yooo: ad 1
X
4−x
2−4x
2+4=0
x
2(x
2−4)−1(x
2−4)=0
(x
2−4)(x
2−1)=0
(x−2)(x+2)(x−1)(x+1)=0 msc zerowe i tyle

a drugie juz sam sprubuj
23 sty 16:47
Paulo: hmm. A z pomocą nie da rady?
23 sty 16:48
Paulo: miejsce zerowe wyliczyć?
23 sty 16:51
Paulo: ile wyjdzie Δ w drugim
23 sty 16:52
yooo: stary ale to masz proste wyciaganie przed nawias tak jak Mila wyzej w drugim przykladzie i
masz funkcje kwadratową w nawisie wiec liczysz delte (jak nie wiesz jak, to masz w tablicach
maturalnych lub tutaj na tej stronie swietnie wyjasnione ) i z funkcji kwadratowej robisz
iloczynową i masz gotowe

jezeli tego nie potrafisz to warto sie teraz przylozyc i to pojac
bo tak czy siak na maturze bedziesz to mial

pozdro ^^
23 sty 16:54
Mila:
2) 6x(x
2−2x−3)=
(x
2−2x−3)=0
Δ=4+12=16
x
1=−1 lub x
2=3
6x(x
2−2x−3)=6x(x+1)(x−3)
23 sty 16:56
Ania93: Na maturze tego nie będzie, ponieważ to jest inna szkoła niż wam się wydaje.
Nie jestem orłem z matmy dlatego prosze was o pomoc
23 sty 16:56
Paulo: Dzięki Mila
23 sty 16:56
Mila: 
Matury wszędzie jednakowe.
23 sty 16:57
yooo: a jaka to niby szkola ze na maturze nie ma funkcji kwadratowej xd
23 sty 16:57
Paulo: Nie zrozumiesz
23 sty 17:00
Krzysztof: ad 2.
6x3 − 12x2 − 18x
6x(x2−2x−3)=0
23 sty 17:01
Paulo: 1.Rozwiąż nierówność (2 – x)(3x + 1)(2x – 3) > 0
2.Naszkicuj wykres funkcji y = 5(x – 1)2 – 7
23 sty 17:01
Paulo:
23 sty 17:04
Krzysztof: (2 – x)(3x + 1)(2x – 3) > 0
x=2 lub x= −1/3 lub x=3/2
23 sty 17:05
Paulo: i to tyle zad.1
23 sty 17:10
yooo: trzeba narysowac os zaznaczyc msc zerowe i wskazac przedzial
23 sty 17:16
Paulo: a któs wie w zd.2 jak będzie wyglądać ten wykres?
23 sty 17:20
Paulo: jak ta oś wygląda poprawnie w zad.1? Bo coś mi wyszło, ale dziwinie
23 sty 17:22
yooo: funkcja kwadratowa przesunieta o wektor , poczutaj o tym na tej stronie w odpowiednim dziale
23 sty 17:22
Julinka: do zad.1 zrobić trzeba ten wykres i to wszystko?
23 sty 17:26
yooo:

ad 1.
23 sty 17:26
yooo: i napisac xE( przedzial odczytujesz z wykreesu )
23 sty 17:27
Paulo: A to dobrze myślałam. Dzięki. Ale ten drugi w ogóle mi nie wychodzi.
23 sty 17:27
Paulo: To akurat już wiem
23 sty 17:27