Pomóżcie
Ania93:
1.Rozwiąż równanie x4 – 5x2 + 4 = 0
2.Rozłóż wielomian na czynniki wyłączając wspólny czynnik poza nawias W(x) = 6x3 – 12x2 – 18x
23 sty 16:23
zombi: 1. t=x2 podstawienie
2. wyciagnij x przed nawias
23 sty 16:24
Ania93:
23 sty 16:25
bezendu: 2) 6x(x2−2x−3) i teraz policz Δ w nawiasie
1) t=x2
t2−5t+4=0
Δ=(−5)2−4*1*4....
23 sty 16:26
Ania93: i to tyle?
23 sty 16:29
bezendu: to są tylko wskazówki

rozwiązanie pozostawiam Tobie
23 sty 16:30
Ania93: Wynik tych Δ jaki jest?
23 sty 16:31
bezendu: Δ=b2−4ac podstaw to się dowiesz
23 sty 16:32
Ania93: nie dzięki
23 sty 16:32
bezendu: no ja Ci też gotowca nie dam
23 sty 16:33
Ania93: pierwsza Δ = −41 a druga Δ = −8

23 sty 16:34
Janek191:
Źle policzone delty.
23 sty 16:52
Paulo: a jakie są poprawne? Nie wiem w czym błąd robie. To pewnie te minusy
23 sty 16:53
Ania93:
23 sty 16:54
kinga: Δ = 9
√Δ = 3
t1 = 5−3 / 2 = 1
t2 = 5+3 / 2 = 4
t = x2
x2 = 1 v x2 = 4
x = 1 v = x=−1 v x= 2 v x= −2
23 sty 16:58