narysować zbiór liczb zespolonych
ikS: Korzystając z interpretacji geometrycznej różnicy modułu liczb zespolonych wyznacz i narysuj
zbiór liczb zespolonych spełniających warunek:
|z2 + 2iz − 1| < 9
Czy ktoś może mi to po kolei wytłumaczyć ?
Z góry bardzo dziękuję.
23 sty 12:41
ikS: odświeżam .
23 sty 15:37
ikS: naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc?
24 sty 10:23
pigor: ..., widzę to np. tak :
|z2+2iz−1|< 9 ⇔ |z
2+2iz+i
2|< 9 ⇔ |(z+i)
2|< 9 ⇔ | z+i |
2< 9 i niech
z=x+iy ⇒
⇒ | x+iy+i |
2< 9 ⇔ |x+i(y+1)|
2<9 ⇔
x2+(y+1)2< 32 , a więc geometrycznie
na płaszczyźnie zespolonej (z układem osi xOy) jest to
wnętrze koła o środku
w punkcie
S=(0,−1) i promieniu długości
r=3 . ...
24 sty 12:09
24 sty 16:09