Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego układu równań
asa: 2. 12v − 15t = 180
3. 15v − 18t = 270
7 cze 13:30
Basia: Pomagam
7 cze 13:40
7 cze 13:41
Basia:
12v−15t=180 /:3
4v−5t=60
15v−18t=270 /:3
5v−6t=90
4v−5t=60 /*(−5)
5v−6t=90 /*4
−20v+25t=−300
20v−24t=360
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t = 60
4v−5*60=60
4v=60+300
4v=360
v=90
7 cze 13:44
Michał: wiem Bogdan tam mam wszystko tylko mam problem z rozwiązaniem tego ostatniego układu równań
7 cze 13:45
Michał: dzięki Ci Basia
7 cze 13:45
Michał: Bogdan mam pytanie − czas jest wyrażony w minutach?
7 cze 14:06
Michał: a predkość w km/h?
7 cze 14:07
Bogdan:
Michale, Basia Ci rozwiązała, ale przyznasz, że to jest banalny układ równań. Można stosować
przy rozwiązywaniu takich prostych układów różne metody, które masz obowiązek znać.
Może to być metoda przeciwnych współczynników, którą zastosowała Basia, względnie
metoda podstawiania, a także metoda wyznacznikowa, którą przy okazji tego zadania
przypomnę.
4v−5t=60
5v−6t=90
Wyznacznik główny układu:
| 4 −5 |
W = | | = −24 + 25 = 1
| 5 −6 |
Wyznaczniki dla każdej niewiadomej:
| 60 −5 |
W
v = | | = −360 + 450 = 90
| 90 −6 |
| 4 60 |
W
t = | | = 360 − 300 = 60
| 5 90 |
| | Wv | | 90 | | Wt | | 60 | |
v = |
| = |
| = 90, t = |
| = |
| = 60 |
| | W | | 1 | | W | | 1 | |
7 cze 14:09
Ania: no tak ale nie wiem w jakich jednostkach podać te wyniki
7 cze 14:18
anusia111: Basia pomozesz dla mnie rozwiazac moje trzy zadania
7 cze 14:22
anusia111: a moze moze mi pomoc ktos inny z was


Bo ja kompletnie nie mam zielonego pojecia co pod co
nawet podstawiac:(
7 cze 14:24