PW: Kombinacja to "wsadził łapę i wyciągnął" − pokazuje efekt bez żadnego porządkowania.
Mówiąc ładniej matematycznie tworzenie kombinacji to tworzenie podzbioru. Na przykład
kombinacjami dwuelementowymi zbioru {d,a,c,b} są:
{a,b}, {a,c}, {a,d}, {b,c}, {b,d}, {c,d} − wszystkie dwuelementowe podzbiory zbioru
4−elementowego.
Jeszcze raz podkreślam: kolejność wypisywania elementów nie ma znaczenia, są to zbiory (nie
mają żadnej struktury porządkującej) specjalnie napisałem "niealfabetycznie" {d,a,c,b}, równie
dobrze mogłem napisać {d,c,b,a}. Wypisując podzbiory ułatwiłem sobie wypisywanie robiąc to w
porządku dla mnie wygodnym, ale to też nie ma znaczenia. Wsadził łapę i wyciągnął 2 spośród 4.
Do liczenia ile może być takich podzbiorów − kombinacji − służy dwumian Newtona
Czwórka u góry oznacza, że zbiór jest 4−elementowy, a dwójka u dołu − że tworzymy 2−elementowe
podzbiory. Liczba takich podzbiorów w omawianym przykładzie jest równa 6 ("ręczne wypisywanie"
podzbiorów to pokazało, a wzór Newtona pozwala policzyć bez wypisywania).
Chcąc wszystkie te pojęcia wytłumaczyć i zilustrować przykładami musiałbym napisać książkę, ale
Ty ją pewnie masz, lepiej tam zajrzyj. Tutaj raczej nie po teorię, ale rozwiązania konkretnych
problemów przychodź.
gryze asfalt: Książki żadnej nie mam, dostałem małą karteczkę ze wzorami, definicjami i ze 300 zadań

ale
potrzebuję takiego wyczucia, żeby wiedzieć co kiedy stosować