matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo, kombinatoryka kalambur: Dzisiaj miałem dodatkową matmę (są ferie) poświęconą kombinatoryce i prawdopodobieństwu (niedługo olimpiada) i w zasadzie to mieliśmy wszystko z tym związane "w pigułce" wciśnięte w 4h i teraz próbuję to jakoś ogarnąć. Może mi ktoś pomóc jakoś? Dodam że jestem w drugiej klasie liceum i rachunek prawdopodobieństwa jak i kombinatoryka są dla mnie czymś odległym. Na początek, mógłby ktoś wytłumaczyć różnice pomiędzy permutacją bez powtórzeń, wariacją bez powtórzeń, wariacją z powtórzeniami i kombinacją?
21 sty 21:38
PW: Kombinacja to "wsadził łapę i wyciągnął" − pokazuje efekt bez żadnego porządkowania. Mówiąc ładniej matematycznie tworzenie kombinacji to tworzenie podzbioru. Na przykład kombinacjami dwuelementowymi zbioru {d,a,c,b} są: {a,b}, {a,c}, {a,d}, {b,c}, {b,d}, {c,d} − wszystkie dwuelementowe podzbiory zbioru 4−elementowego. Jeszcze raz podkreślam: kolejność wypisywania elementów nie ma znaczenia, są to zbiory (nie mają żadnej struktury porządkującej) specjalnie napisałem "niealfabetycznie" {d,a,c,b}, równie dobrze mogłem napisać {d,c,b,a}. Wypisując podzbiory ułatwiłem sobie wypisywanie robiąc to w porządku dla mnie wygodnym, ale to też nie ma znaczenia. Wsadził łapę i wyciągnął 2 spośród 4. Do liczenia ile może być takich podzbiorów − kombinacji − służy dwumian Newtona

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias
 4! 
=

.
  2!(4−2)! 
Czwórka u góry oznacza, że zbiór jest 4−elementowy, a dwójka u dołu − że tworzymy 2−elementowe podzbiory. Liczba takich podzbiorów w omawianym przykładzie jest równa 6 ("ręczne wypisywanie" podzbiorów to pokazało, a wzór Newtona pozwala policzyć bez wypisywania). Chcąc wszystkie te pojęcia wytłumaczyć i zilustrować przykładami musiałbym napisać książkę, ale Ty ją pewnie masz, lepiej tam zajrzyj. Tutaj raczej nie po teorię, ale rozwiązania konkretnych problemów przychodź.
21 sty 23:09
gryze asfalt: Książki żadnej nie mam, dostałem małą karteczkę ze wzorami, definicjami i ze 300 zadań ale potrzebuję takiego wyczucia, żeby wiedzieć co kiedy stosować
21 sty 23:12
T: ... tu: https://matematykaszkolna.pl/strona/3425.html w zakładkach jest to naprawdę bardzo przystępnie wyklarowane
21 sty 23:21
22 sty 02:28