Wykaż, że
trolu: Wykaż, że jeśli n∊N, to liczba:
a) 3n + 3n+3 + 2n+2 jest podzielna przez 4
b) 7n+2 − 2n+2 + 7n − 2n jest podzielna przez 10
21 sty 20:10
pigor: ... np. tak :
a)
3n+3n+3+2n+2= 3
n(1+3
3)+2
n*2
2 =
= 3
n(1+27)+2
n*4= 28*3
n+4*2
n=
4 (7*3
n+2
n) c.n.w..
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
7n+2−2n+2+7n−2n= 7
n+2+7
n−2
n+2−2
n= 7
n(7
2+1) −2
n(2
2+1) =
= 7
n*50 −2
n−1+1*5= 7
n*5*10 −2
n−1*2*5= 5*7
n*10 −2
n−1*10 =
=
10 (5*7
n−2
n−1) c.n.w. . ...
21 sty 20:25
Eta:
Już dzisiaj było rozwiązywane!
21 sty 20:25
21 sty 20:26