udowodnij
Marcel: Proszę o pomoc jutro kartkówka muszę pojąć takie zadania
Wykaż że jeśli n należy do N to liczba
a) 3
n + 3
n+3 + 2
n+2 jest podzielna przez 4
3
n + 3
n+3 + 2
n+2= 4k k należy do całkowitych
3
2n+3 +2
n+2 = 4k
CO DALEJ

?
b) 7
n+2 − 2
n+2 +7
n − 2
n = 10 k
To jest podobne
21 sty 17:38
Mati_gg9225535: 3n + 3n+3 ≠ 32n+3 to nie to samo
21 sty 17:42
Mati_gg9225535:
a) 3n + 3n+3 + 2n+2 = 3n(1+33) + 22*2n = 28 * 3n + 4 * 2n = 4(7 * 3n + 2n)
21 sty 17:44
Mati_gg9225535: skoro b) podobne to pokombinuj
21 sty 17:44
ZK: Wskazowka 3n+3=3n*33
Takze 2n+2=2n*22
Druga sprawa. Jakie to sa liczby naturalne ?.
21 sty 17:47
Marcel: czyli
7
n(7
2 +1)−2
n(2
2 +1)
7
n *50 − 2
n *5
dobrze kombinuje
21 sty 18:23
Eta:
i dokończ tak;
7n*50 −2n−1*2*5 = 10*(7n*5−2n−1) = 10*k, k€C
21 sty 18:48
Marcel: aha bo:
2n to to samo co 2n−1 * 21
21 sty 19:16