[pmocy
anusia111: Krótsz przekątna trapezu prostokątnego ma długość 4 cm i dzieli ten trapez na trójkąt
równoboczny i trójkąt prostokątny. Oblicz pole trapezu?
6 cze 22:17
anusia111: prosze kto mi mpomoze z ponizszymi zadaniami
6 cze 22:33
tim: Ja.
6 cze 22:35
tim:

Więc tak:
BC = 4
Korzystając z funkcji trygonometrycznych (liceum) lub
2280 (gimnazjum) obliczamy AB = 2
√3
oraz AC = 2. Wiemy, że trójkąt BCD jest równoboczny znamy BC oraz CD = 4.
Mamy więc:
AC = 2
BC = 4
AB = 2
√3
Pole oblicz.
6 cze 22:38
tim: Jaki jest wzór na pole trapezu? I która klasa?
6 cze 22:55