mam problem z zadaniami z ciągu arytmetycznego... prosze o pomoc...
Justyna wrrrr: zad 1
wyznacz ogólny wyraz ciągu arytmetycznego rosnącego w którym a2+a5=0 i a8−a4=8
zad2
w pewnym ciągu suma n−początkowych wyrazów wyraza sie wzorem Sn=−2n2 +3n. Wyznacz an...
zad3
ile trzeba dodać początkowych wyrazów ciągów arytmetycznego w którym a3=−8 a7=−20 aby suma była
większa od −100.
zad4
oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 7 dają resztę
2.
6 cze 19:05
Eta:
Pomagam
6 cze 19:36
Eta:
Witam

zad1/
a
2 = a
1 +r a
5 = a
1 +4r a
8 = a
1 +7r a
4 = a
1 +3r
podstawiając otrzymasz układ równań z a
1 i r
2a
1 + 5r= 0
4r= 8 =>
r=2
to :
a1 = − 5
a
n= a
1 + ( n −1 )*r podstaw i podaj a
n
zad2/ z takiej zależności:
a
1 + a
2 + a
3 + ....... + a
n−1 + a
n = S
n
a
1 + a
2 + ..... + a
n −1 = S
n−1
więc:
an = Sn − Sn −1
podstawiając o trzymasz:
a
n = − 2n
2 +3n − [ −2( n− 1)
2 +3( n −1)]=
= − 2n
2 +3n +2n
2 − 4n +2 −3n +3= ........ policz
i podaj a
n.......
zad3/ podobnie jak zad1/
wylicz a
1 i r
i następnie rozwiąż nierówność:
S
n > − 100 i
n€N+
czyli nierówność :
| | a1 + a1 + ( n −1)*r | |
|
| *n > − 100
|
| | 2 | |
pamiętając ,że n€ N
+
Zad4/
liczby podzielne przez 7 i dające resztę 2
są postaci
7n +2
ponieważ mają być dwucyfrowe to są naturalnymi z przedziału
< 10, 100>
zatem pierwsz ą z nich jest:
2*7 +2 = 16,
3*7 + 2 = 23
4*7 +2 = 30
....... itd
ostatnia jest: 14*7 +2 = 100
czyli : 16, 23, 30, 37, ....... , 100
tworza ciąg arytm a
1 = 16 r= 7
ilość wszystkich jest ;
13
| | 16 + 100 | |
zatem podstaw do wzoru na : S13 = |
| * 13
|
| | 2 | |
i policz ........
Powodzenia
6 cze 19:54
tim: Hej Eta!

6 cze 19:59
Eta:
Hej Timuś

PS: Wczoraj napisałeś : " jak ja jej nie lubię" ....... czy to było do mnie?
Zmartwiłam się bardzo
6 cze 20:06
tim: PS. Gdzie? O.o Pokaż, na pewno nie o ciebie

Który post...?
6 cze 20:07
tim: Już wiem... Fajnie, że ktoś pode mnie też się ktoś podszywał, bo miałem korepetycje między 13 i
15 z fizyki... więc to nie możliwe! Zresztą nie skapnęłaś się, że się spytał o co chodzi gdy
dałaś pieska? Ja bym wiedział o co chodzi.
6 cze 20:09
Justyna wrrrr: dziękuje serdecznie
6 cze 20:10
Eta:
Superrr Timuś

..... no nie załapałam tego .

6 cze 20:17
tim: Ja nie wiem, już jest tak źle, że się podszywają pod nas, ale nie jest źle...
6 cze 20:17
tim: Mamy tajny znak
6 cze 20:17
tim: I zazwyczaj piszę buźkę xD
6 cze 20:18
Eta: 
....... ciekawe czy jesteś "prawdziwym" Timem?
6 cze 20:19
tim: Ta.., a ty prawdziwą Etą

Możesz mnie wypytać o coś (np. dawny nick, albo imię

)
6 cze 20:23
Eta:
"Klara"

.......
A Twoja siostra?....
6 cze 20:29
tim: Ania
6 cze 20:50
Eta:
Moje ulubione męskie imię (od jakiegoś czasu ):
Tymoteusz
6 cze 21:00
tim: Może dasz na imię swojemu wnuczusiowi lub prawnukowi
6 cze 21:00
tim: Moja Siostra: Anna Klara Lilianna*
6 cze 21:01
tim: tfu: Anna Lilianna Klara*
6 cze 21:02
Eta:
Timuś

.......
prawnuczków nie doczekam

, bo mój najstarszy wnuczek Filip ma dopiero 3 latka
6 cze 21:06
tim: no to sie η−tego doczekasz
6 cze 21:06
Eta: No może , może?
6 cze 21:08
tim: Ale możliwe chyba... ale jakby co chce byc chrzestnym :
6 cze 21:12