zad
OLA:
całka
1
−−−−− dx
√1+e2x
19 sty 20:54
19 sty 20:55
b.: podstawienie t = √1+e2x chyba zadziała, możesz spróbować
19 sty 20:55
ja: też mam z tym problem
19 sty 20:57
Julaa: t=2x
19 sty 21:00
Julaa: = −tg−1(√1+e2x)+C
19 sty 21:23
19 sty 21:23
OLA: hmm na wyjsc
−ln(e−x + √e−2x+1)+C
19 sty 21:41
Mila: | | t | |
[√1+e2x=t; 1+e2x=t2; e2x=t2−1; 2e2xdx=2tdt; dx= |
| } |
| | t2−1 | |
| | dx | | t | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| dt=∫ |
| dt= [ Ułamki proste] |
| | √1+e2x | | t(t2−1) | | (t−1)(t+1) | |
=dokończ
Postać wyniku, może się róznić, oblicz pochodną dla sprawdzenia
19 sty 22:11