matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PROSZĘ !!! całka przez podstawianie
maria:
dx
Proszę o pomoc Oblicz przez podstawianie ∫
√
e
x
−1
19 sty 20:09
Mila:
2t dt
2tdt
[
√
e
x
−1
=t; e
x
−1=t
2
; e
x
=t
2
+1 ; e
x
dx=2t dt; dx=
=
]
e
x
t
2
+1
2tdt
2
∫
=∫
dt=2arctgt=2arctg(
√
e
x
−1
)+C
t(t
2
+1)
t
2
+1
19 sty 21:17
maria:
Dziękuję bardzo
! Jesteś niesamowita
!
19 sty 21:21
Mila:
19 sty 21:53