dwa zadanie z ciągów..:)
Arletta: zad. 1 ile wynosi róznica ciągu arytmetycznego, w którym róznica między wyrazem ósmym, a
trzecim jest równa 20?
| | 1 | | 1 | |
zad. 2. ilorazem ciągu geometrycznego w którym a1= |
| i a4= 13 |
| jest liczba? |
| | 2 | | 2 | |
19 sty 13:47
T:
... szczyt wygodnictwa −:(
Nie łatwiej popatrzeć na wzorki?
19 sty 13:50
19 sty 13:51
Arletta: sume umiemobliczać, ale ilorazu i róznicy nie
19 sty 13:54
Mateusz: Masz podane wszystko w linku w 1) podstawiasz do wyprowadzonego wzoru w 2) układasz dwa
rownania rozwiązujesz układ rownan i masz q czyli iloraz
19 sty 13:56
Arletta: | | a5 | |
a w pierwszym mi wyszło r= |
| |
| | 5 | |
i co dalej
19 sty 14:01
Mateusz: ty roznice a8−a3 masz juz podaną wiec co musisz podstawic w liczniku?
19 sty 14:12
19 sty 14:13
Arletta: czyli 4
19 sty 14:21