zad
OLA: całka prze podstawienie?
3√tgx+3dxcos2x
t = tgx+3
dt = 1/cos
2xdx tak?
jak to dalej wyliczyc?
19 sty 13:24
ogipierogi: podstawić
| | 3 | | 3 | | 3 | |
∫3√tdt=∫t1/3= |
| t4/3+C= |
| (tgx+3)4/3+C= |
| 3√(tgx+3)4 +C |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
19 sty 13:30
ogipierogi: pod pierwiastkiem wstawiasz za t=tgx+3
| | dx | |
potem zauważasz ze dt= |
| |
| | cos2x | |
rozbijasz
| 3√t | | dx | |
| * |
| <−−−− wstawiasz tutaj dt i masz już elementarny wzór |
| 1 | | cos2x | |
mam nadzieje ze zrozumiale to wytlumaczylem
19 sty 13:33
OLA: hmm rozumiem wszzystko oprócz tego, czemu jest
∫ t
1/3 a gdzie to dt ? czyli ten ułamek z cosinusem
19 sty 13:39
ogipierogi: przeoczyłem, oczywiscie dt powinno tam być

zgubiłem się w składni i pominąłem...
19 sty 13:40
OLA: a co sie potem dzieje z tym dt ?
przepraszam, ze tak pytam, ale na ćwiczeniach pani przeleciała przez to bez żadnego
wytłumaczenia i teraz sama siedzę nad tym i próbuje to zrozumieć
19 sty 13:44
ogipierogi: jak masz wyliczona całkę, to wracasz sie z podstawieniem i wstawiasz za t=tgx +3 co zrobiłem, a
dt już nie ma.
zauważ że jak liczysz całke bez podstawienia z elementarnego wzoru dx też znika po wyliczeniu
całki

dx i dt to bodajze (tu nie jestem pewien, ktoś może poprawić) to informacja o pochodnej
zawsze jak juz calke wyliczysz dodajesz oczywiście dowolną stała +C ponieważ pochodna z
wyliczonej całki z jakąkolwiek stałą da zawsze funkcje podcałkową (wynika to z tego że
pochodna ze stałej jest równa zero wg wzoru numer 1 ze strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html )
19 sty 13:49
OLA: dziekuje za wytlumaczenie

teraz bede taką całkę robić
1+
√ctgx
−−−−−−−−
sin
2x
biore za podstawienie t=
√ctgx
czyli t
2=ctg x
2tdt = −1/sin
2x ?
19 sty 13:52
19 sty 13:58
OLA: a no tak

i jak podstawiam to
∫ ( 1+t ) dx / a co w mianowniku będzie? −sin
2x?
19 sty 14:04
OLA:
19 sty 14:32
ogipierogi: | 1+√ctgx | | dx | | 1+√ctgx | | dx | |
| * |
| = |
| * |
| =−∫1+t 2tdt=−(∫1 dt +2∫t2dt)= |
| sin2x | | 1 | | 1 | | sin2x | |
| | 1 | | 2 | |
−(t+ 2* |
| t3) +C=−(√ctgx+ |
| (√ctgx)3)+C |
| | 3 | | 3 | |
ICSP albo jakiś matematyk musi zweryfikować bo nie wiem czy sie nie machnąłem
masz odpowiedź do tego zadania?
19 sty 14:39
jula: jest dobrze!
19 sty 14:40
19 sty 14:43
ogipierogi: podbijam bo widze że Trivial i PW są na forum

zweryfikujcie jeśli możecie
19 sty 15:02
ogipierogi: podbijam
19 sty 15:41
Trivial:
Nie chce mi się odszyfrowywać zapisu.
| | dx | |
Dokonujemy podstawienia u = √ctgx, u2 = ctgx, 2udu = − |
| |
| | sin2x | |
| | 2 | | 1 | |
J = ∫(1+u2)*(−2u)du = ∫(−2u − 2u3)du = −u2 − |
| u4 + C = −ctgx − |
| ctg2x + C. |
| | 4 | | 2 | |
19 sty 15:58
Trivial: OK, źle.
| | 2 | | 2 | |
J = ∫(1+u)*(−2u)du = ∫(−2u − 2u2)du = −u2− |
| u3+C = −ctgx − |
| ctg3/2x + C. |
| | 3 | | 3 | |
19 sty 16:01
Trivial: Czyli było dobrze.
19 sty 16:02
ogipierogi: tzn ja przez błąd w ostatnim przejsciu z 1 linijki zamiast tdt napsiałem t
2dt, czyli walnąłem
sie na klawiaturze i wzialem zly wzor

teraz juz wszystko działa jak trzeba
19 sty 16:06