Jolanta pomóż!:)
Ania: a jeśli −1<n< 6 to jest 5 liczb ujemnych tak?
18 sty 21:02
dragon: nie, bo n>−1 czyli nie ma ujemnych
18 sty 21:04
18 sty 21:05
dragon: może źle przepisałaś przykład?
18 sty 21:08
dragon: czy n jest liczbą całkowitą? bo jeśli nie to ujemnych liczb jest nieskończenie wiele
18 sty 21:09
Ania: dobrze przepisałam..
18 sty 21:10
Jolanta: Aniu rozumiem,ze chodziło Ci o pocwiczenie −podobnie jak w zadaniu .które robiłysmy −ile
wyrazów ujemnych ma ciag jeśli po wyliczeniu Δ i pierwiastków −1<n<6 5 liczb
18 sty 21:17
ZK: Tresc zadania jest taka . Liczaba ujemnych wyrazow ciagu a
n = n
2−9n+14 jest rowna .
Masz warianty odpowiedzi (jak ja tego nie lubie ) . Ale zakladamy ze ich nie ma . DObrze ?
Przede wszystkim co to sa liczby ujemne . Sa to liczby ktore sa mniejsze od 0 czyli liczby
(−∞,0) . MY mamy okreslic ile jest ujemnych wyrazow tego ciagu(czyli liczbe wyrazow o wartosci
ujemnej) No to piszemy
n
2−9n+14<0
Δ= (−9)
2−4*1*14=25 to
√Δ=5
Teraz zobacz na wykres Tam gdzie narysowala CI Jolanta i zobacz ze ta funkcja (tak na
marginesie ciag tez jest funkcja ) jest mniejsza od 0 w przedziale n∊ (2,7) bo w tym
przedziale wykres tej funkcji n
2−9n+14 lezy pod osia OX
Teraz cala trudnosc polega na tym ze TY nie masz szukac ile jest liczb ujemnych w tym
przedziale bo w tym przedziale nie ma takich liczb . Zauwaz ze ten przedzial n∊(2,7) zawiera
same liczby dodatnie. TY masz poszukac ale liczbe wyrazow ujemnych . TO teraz jesli n∊N to
jakie liczby naturalne beda wprzedziale (2,7) . Beda to liczby 3,4 5 6 . bo to jest przedzial
otwarty i liczby 2 i 7 nie naleza do tego przedzialu.
Pytanie ? ile jest tych liczb . TYch liczb jest 4 . A w tym przedziale funkcja przyjmuje
wartosci ujemne . . WObec tego liczba wyrazow ujemnych tego ciagu wynosi 4 .
18 sty 23:05