Nie rozumiem tego.. prosze o pomoc..
Ania: liczba ujemnych wyrazów ciągu an = n2 − 9n +14 jest równa?
a.3 b.4 c. 5 d. 6
18 sty 19:23
Jolanta: ujemne czyli mniesze od zero
an<0 podstaw ,rozwiąż
18 sty 19:25
Ania: ale za "n" mam jaką liczbe podstawić?
18 sty 19:28
Jolanta: masz n wyliczyc
an<0
n2−9n+14 <0 Δ i n1 i n2 policz
18 sty 19:29
Ania: i w pewnym momencie mi wyszło:
....
...
...
...
i jak to dalej obliczyć?
18 sty 19:34
Jolanta: ile wyszła ci Δ
18 sty 19:36
Ania: właśnie w tym momencie się zaciełam i nie wiem jak to dalej obliczyć:(
18 sty 19:37
Jolanta: tak jak napisałaś nie liczy sie
18 sty 19:38
Jolanta: znasz wzór na Δ ?
18 sty 19:39
Ania: to jak to zrobić? od początku?
18 sty 19:39
Jolanta: to jest postac ogóln
y=ax2+bx+c
Δ=b−4*a*c
u Ciebie
n2−9n+14=0 n=x przed n2 nic nie ma czyli a=1 b=−9 c=14 policzΔ
18 sty 19:41
Jolanta: Δ=b2−4ac
18 sty 19:42
Ania: Δ= −9 − 4*1 * 14 = −9 − 4 *14 = −9 − 56= −65
18 sty 19:44
Ania: Δ = −92 − 4*1 * 14 = 81−4*14 = 81−56= 25
18 sty 19:45
Jolanta: Δ=b2−4ac =(−9)2−56=81−56=25 wzory na x1 i x2 (czyli w tym zadaniu n1 i n2) znasz ?
18 sty 19:47
Ania: nie znam:(
18 sty 19:48
Jolanta: | | −b−√Δ | |
n=2= |
| podstaw ,wylicz |
| | 2a | |
18 sty 19:50
Jolanta: nie n=2 tylko n2
18 sty 19:51
Ania: n1= 7
n2=2
i co dalej?
18 sty 19:53
Jolanta: to miejsca zerowe ,rysujesz parabolę
18 sty 19:54
Ania: a jak to narysować?
18 sty 19:55
Jolanta: kliknij po lewej stronie ekranu funkcję kwadratową a jak sie otworzy wykres funkcji
kwadratowej
zwróć uwagę jak sie rysuje wykres jesli Δ >0 i a>0 punkty gdzie parabola przecina os OX
właśnie sa miejscami zerowymi i je wyliczyłas .Nie musisz robić dokłądnego wykresu .Jest nam
potrzebny do wyznaczenia n
18 sty 20:00
Ania: dobra i tak tego nie kumam:(
trudno:(
18 sty 20:01
Jolanta: Aniu czego nie rozumiesz ? spójrz na wykresy bo to wazne
18 sty 20:04
Ania: a czy wynik ma wyjść, że tych liczb jest 4
18 sty 20:05
Jolanta:

teraz wiesz dlaczego nie chciałam rysowac

n
2−9n+14<0
2 <n<7 i n∊ N
czyli liczby 3,4,5,6
18 sty 20:11
Jolanta:

teraz wiesz dlaczego nie chciałam rysowac

n
2−9n+14<0
2 <n<7 i n∊ N
czyli liczby 3,4,5,6
18 sty 20:11
Ania: czyli jest ich 4

a Tobie wyszły dodatnie a nie ujemne..
18 sty 20:12
Jolanta:

Dla jakich x wartosci funkcji są ujemne ?
18 sty 20:17
Jolanta: Aniu wartosci ujemne czyli pod osią X tam y <0 a x sa dodatnie tak od 0.5 do 3
tak samo było w twoim zadaniu
18 sty 20:24
Jolanta: Aniu wartosci ujemne czyli pod osią X tam y <0 a x sa dodatnie tak od 0.5 do 3
tak samo było w twoim zadaniu
18 sty 20:24
Ania: czyli tych liczb jest 4 tak

?
18 sty 20:29
Jolanta: tak
18 sty 20:31
Ania: to ja zrobiłam prostszym sposobem..
moge Ci napisać a ty powiesz czy dobrze?
18 sty 20:32
Ania: to ja zrobiłam prostszym sposobem..
moge Ci napisać a ty powiesz czy dobrze?
18 sty 20:32
Jolanta: dobrze
18 sty 20:34
Ania: a= 12 − 9*1 + 14= 6
a2= 0
a3= −4
a4= −6
a5= −6
a= −4
i dobrze?
18 sty 20:36
Ania: i wyszło że 4 są ujemne..
18 sty 20:36
Ania: dobrze
18 sty 20:40
Jolanta: Aniu tak podstawiac to mozesz dla siebie ale w szkole musisz liczyć tak jak napisałam.Bo jeśli
tych wyrazów byłoby 50 to na spradzianie nie zdążysz policzyć.
18 sty 20:42
Ania: czyli mam to przerysować jeszcze i to co pod rysunkiem przepisać i tyle tak?
18 sty 20:43
Jolanta: tak ale pod 2<n<7napisz
n={3,4,5,6}
18 sty 20:46
Ania: dziękuuje,
a jeśli −1<n< 6
to jest 5 liczb ujemnych tak?
18 sty 20:54
Jolanta: tak
18 sty 21:04
Ania: a jeśli −2<n<4
to jest 3 liczby ujemne? czy 4?
18 sty 21:07
Jolanta: 3 Aniu a moze to rozwiąż
dany jest ciag an=−3n+9 ile jest wyrazów nieujemnych naturalnych w tym ciagu
18 sty 21:10
Ania: ale ja mam znajść ujemne, a nie nieujemne...
18 sty 21:11
Jolanta: Myslałam,ze chcesz poćwiczyc
18 sty 21:13
Ania: nie już rozumiem
18 sty 21:13
18 sty 21:14
Jolanta: Bo napisałaś fragment zadania a tak nie mozna
18 sty 21:21
Ania: ok, dziękuje za wszystko

18 sty 21:21
Jolanta: moze jednak spróbujesz zrobic to zadanie,żeby utrwalić
18 sty 21:22
Ania: ok, dziękuje za wszystko

18 sty 21:24
Jolanta: 
liczby nieujemne to liczby dodatnie i 0
−3n+9≥0
9 ≥3n
3 ≥n 3 liczby
18 sty 21:24
Ania: liczba ujemnych wyrazów ciągu an = n2 − 9n +14 jest równa?
ale ja tu mam w zadaniu ujemnych..
a w wyniku mam dodatnie..
18 sty 21:29
Jolanta: Aniu wyobraz sobie jakby sportowcy stali w kolejce.Jeden drugi ,trzeci,czwarty.to nasze n
.Numer w kolejce nie moze być ujemny ..A każdy ma na koszulce cyfre i one mogą być ujemne i
zero i dodatnie
18 sty 21:38