Równanie wielomianowe
Modern: Rozwiąż rownanie wielomianowe:
(3− √x)3 −5(3− √x)2 −2(3−√x) +24 =0
18 sty 19:18
18 sty 19:19
Modern: Nie da się coś "powalczyć", na przykład z wyciągnięciem (3− p {x}) przed nawias?
18 sty 19:22
Modern: 3−√x*
18 sty 19:23
Modern: I przypadkiem czy przy wzorach skróconego mnożenia nie wyskoczy taki dziw jak x√x?
18 sty 19:24
Mila: 3−
√x=t
t
3−5t
2−2t+24=0
W(t)=t
3−5t
2−2t+24
W(−2)=0⇔W(t) dzieli się przez (t+2)
Horner
1 −5 −2 24 ;t=−2
1 −7 12 0
t
3−5t
2−2t+24=(t+2)(t
2−7t+12)
(t
2−7t+12)=0
Δ=49−4*12=1
| | 7−1 | | 7+1 | |
t1= |
| =3 lub t2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
3−
√x=−2 lub 3−
√x=3 lub 3−
√x=4 dokończ
18 sty 19:29
Mila: Zał. x≥0
18 sty 19:32
Modern: Dzięki wielkie, nie wpadłem na zmienną pomocniczą t. Pozdrowienia!
18 sty 19:32
Mila:
18 sty 19:33