Funkcje.
Kasia.: Po przesunieciu wykresu funkcij y=x2 o 3 jednostki w dól otrzymasz wykres funkcij okreslonej
wzorem:
A y=x2−3
B y=x2+3
C y=(x−3)2
D y=(x+3)2
18 sty 12:15
18 sty 12:21
PW: Jeżeli pociągnięto w dół, to dla każdego x wartość y będzie mniejsza od poprzedniej o 3, czyli
odpowiedź A.
18 sty 12:21
Kasia.: a jakies obliczenia do tego? mogłby ktos pomoc...
18 sty 12:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
podałem Ci teorię
przeczytaj
zrozum
i wskaż poprawną odpowiedź
18 sty 12:24
Janek191:
y = x2
→
v = [ 0; − 3]
Wzory na przesunięcie o wektor v = [ a; b ]
x ' = x + a
y ' = y + b
czyli
x ' = x + 0 = x
y ' = y − 3
zatem
x = x '
y = y ' +3
Wstawiam do wzoru y ' + 3 za y oraz x ' za x :
y ' + 3 = x '2
y ' = x ' 2 − 3
Opuszczam primy
Odp. y = x2 − 3
===============
18 sty 12:57
PW: No to teraz za karę powiedz: która z odpowiedzi pasuje do przesunięcia funkcji y=x2 o wektor
[0,3]?
18 sty 14:08
ZK: Zapomnij PW. Kasia ma odpowiedz i jest w siodmym niebie
18 sty 15:32