monotoniczność, ekstrema, punkty przegięcia, wklęsłości, wypukłości
Macho: Witam bardzo serdecznie wszystkich!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania i wyjaśnienie:
f(x)=1/x
2−2x
Musze wyznaczyć: monotoniczność, ekstrema, punkty przegięcia, wklęsłości, wypukłości. Proszę
jeszcze o wzór (schemat) postępowania w tego typu zadaniach. Dziękuje z góry

!
18 sty 11:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
zacznijmy od ... prawidłowego zapisu tej funkcji:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
krok 1
dziedzina
krok 2
obliczasz pochodną
krok 3
wyznaczasz ekstrema oraz określasz monotoniczność
krok 4
obliczasz drugą pochodną
krok 5
wyznaczasz punkty przegięcia oraz określasz wypukłość/wklęsłość funkcji
krok 6
wyznaczasz wartości funkcji w punktach ekstremalnych i przegięcia
18 sty 11:52
Macho: dzięki bardzo za szybką odpowiedź czy mógłbym jeszcze prosić o rozwiązane krok po kroku?
niestety jeszcze tego nie łapie do końca. a i już wrzucam prawidłowy zapis:
f(x)={1}{x2−2x}
18 sty 11:58
18 sty 12:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodne liczyć umiesz

to je policz
18 sty 12:04
18 sty 12:04
Macho: No to mamy tak:
Krok 1 dziedzina:
x
2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 x=2
D=R/−{0,2)
| | 0(x2−2x)−1(2x−2) | |
f'(x)= |
| |
| | x2−2x)2 | |
| | 2x−2 | | 2x−2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | x2−2x)2 | | x4−4x3+4x2 | |
0=2x−2
2x=2
x=1
18 sty 12:25
PW: Rada praktyczna: mianownik zostawić w spokoju (wykonywanie operacji podnoszenia do potęgi tylko
zaciemnia obraz, do obliczania miejsc zerowych pochodnej mianownik w ogóle nie jest
potrzebny).
Krok 3 wg Artura:
Punkt x
0 = 1 jest "podejrzany o ekstremizm". Żeby stwierdzić, czy f osiąga w tym punkcie
ekstremum, trzeba sprawdzić zachowanie pochodnej w jego otoczeniu − czy jest dodatnia, czy
ujemna, czy z lewej inaczej i z prawej inaczej. W tym celu rozwiązujesz nierówność
f'(x) > 0
Tu ponownie widać, dlaczego mianownik zostawiamy w spokoju − jest kwadratem, a więc w całej
dziedzinie jest wyrażeniem dodatnim − nie wpływa na znak ułamka.
Automatycznie po rozwiązaniu będzie też widać, czy f'(x) < 0 i − jeśli tak − to gdzie.
18 sty 14:19