Oblicz
Gosia : Proszę o pomoc
Oblicz miarę kąta ostrego rombu o boku długości 10 i dłuższej przekątnej długości 10√3
18 sty 10:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
znając bok i jedną przekątną jesteś w stanie wyznaczyć drugą przekątną
mając przekątne obliczasz pole rombu
mając pole rombu zapisujesz inny wzór na pole rombu ... wykorzystujący długośc boku oraz sin
kąta pomiedzy bokami
wyznaczasz kąt
18 sty 11:10
Gosia : a jak mam obliczyć drugą przekątną ?
18 sty 11:14
Edyta PK:
polecam
https://matematykaszkolna.pl/strona/866.html
na powyższej stronie zobaczysz, jak dzielą się przekątne w rąbie
zgodnie z rysunkiem
x=1/2*10
√3 połowa długości dłuższej przekątnej
y=? połowa długości krótszej przekątnej y>0
a=10 długość boku rombu (podstawa trójkąta)
z twierdzenia Pitagorasa
a
2=x
2+y
2
y
2=25
y=5 lub y=−5 (y=−5 nie spełnia warunków)
przekątna
d
1=2*y=10
d
2=10
√3
wzór na pole przy znanych przekątnych masz na tej samej stronie P=50
√3
potem podstawiasz do wzoru na pole z kątem − też jest na stronie α=60
o
18 sty 11:58
Gosia : dzięki
18 sty 12:00
Janek191:
Edyta PK : Raczej w rombie, bo jest romb !
18 sty 13:06
Saizou : można też tak
(10
√3)
2=10
2+10
2−2*10*10*cosα gdzie α to kąt rozwarty
300=200−200cosα
100=−200cosα
wówczas kąt ostry ma miarę 60
0
18 sty 13:11