nie dam rady z tym zupełnie nie kapuje:((
justyna: nierówności kwadratowe:((
a)x2+5x+6<0
b)−x2+2x−1≥0
c)2x<x2
d)x2≤2
17 sty 23:14
17 sty 23:16
justyna: czy mogłbys/mogłabyś mi to napisac bezendu

ja tego wgl nawet podstawić nie umiem:((
17 sty 23:19
justyna: prosze błagam pojde na kolanach do Częstochowy jak ktoś to zrobi ne spie 2 noce i to wkuwam ale
nic:(
17 sty 23:21
Jolanta: Justyna w dużym skrócie to jest tak
Parabola jest wykresem
| | −b+√Δ | |
miejsca zerowe (czyli takie gdzie y=0) liczysz ze wzorów x1= |
| |
| | 2a | |
Δ=b
2−4ac
co to jest ab,c ?
np y=3x
3−2x+4
a=3 b=−2 c=4
Nierówność liczysz tak samo jak równosć a póżniej robisz wykres i na jego podstawie kończysz
Chętnie Ci pomoge o ile będziesz chciała sie nauczyć
17 sty 23:22
bezendu:
a) Δ=5
2−4*1*6=1
√Δ=1
i teraz rysuj sobie

a resztę chyba już potrafisz
17 sty 23:23
bezendu: bezendu−on
17 sty 23:23
Jolanta: miało być 3x2 a nie 3x3 to jak bedziemy liczyć ?
17 sty 23:23
justyna: tak tylko ze ja po prostu juz nie mam siły jednak liceum to nie jest tki łatwy orzech do
zgryzienia jak m się wydawało.. a to abc to po prostu przykłady do zrobienia . jutro matma a
ja kompletnie brak sił do tego
17 sty 23:24
bezendu: przykład a ma już zrobiony prawię teraz tylko machnie parabolę
17 sty 23:25
bezendu:
b) Δ=2
2−4*(−1)*(−1)=0
17 sty 23:27
Jolanta: musisz to umiec na sprawdzianie będzie to nie dzasz rady
wiesz co zrobić dalej?
17 sty 23:27
justyna: nie potrafie tego narysowac
17 sty 23:27
justyna: nie wiem ale prosze zrobcie m to a ja obecuje sie tego wykuc na piatke
17 sty 23:28
Beti: każdą z tych nierówności możesz (choć są i inne metody) rozwiązać licząc deltę:
a) Δ = b
2 − 4ac
Δ = 5
2 − 4*1*6 = 25 − 24 = 1
√Δ = 1
następnie rysujesz oś, zaznaczasz ne niej x
1 i x
2 i rysujesz parabolę przechodzącą przez
zaznaczone liczby o ramionach w górę (bo a > 0). Z wykresu odczytujesz wartości ujemne (bo tam
"każe" znak nierówności), czyli te przedziały, w których parabola leży pod osią.
do dzieła
17 sty 23:28
Jolanta:

gdzie na wykresie x
2+5x+6 ≤0
17 sty 23:32
justyna: a te podpunkty c i d

a dalej to juz posiedze przez noc i postaram sie wkuc
17 sty 23:33
justyna: dziekuje kochani jestescie bardzo bardo dziekuje juz biore sie do roboty obiecuje
17 sty 23:33
Jolanta: Justyna jeśli zechcesz wspólpracowac to szybko zrobimy .odpowiedz na pytanie bo trzeba skonczyć
przykład a)
17 sty 23:34
bezendu: c) 2x<x
2
−x
2+2x<0
−x(x−2)<0
x=0 x=2
d)x
2<2
x
2−2<0
(x−
√2)(x+
√2)<0
teraz masz już policzony każdy przykład więc rysuj
17 sty 23:35
justyna: dziekuje a te punkty przez ktore musi przechodzic ta parabola to np w przykładzie d jakie to
liczby
17 sty 23:36
justyna: bo w c to bedzie 0 i 2 tak
17 sty 23:37
bezendu: d) −√2 i √2
17 sty 23:37
bezendu: c ) 0 i 2 tak
17 sty 23:37
bezendu: tylko pamiętaj jakie jest a to wtedy parabola albo uśmiechnięta albo smutna
17 sty 23:38
Jolanta: Justyna ńie masz podanych rozwiazan trzeba skonczyć na podstawie wykresu
parabola przechodzi przez miejsca zerowe o ile istnieją
17 sty 23:39
justyna: w a beda to liczby −3 i −2 tak
17 sty 23:39
bezendu: tak
17 sty 23:40
justyna: nie umiem:(:(:( nie zrobię tego
17 sty 23:40
Jolanta: tak przecież narysowałam tam wyżej
17 sty 23:40
justyna: ok nie pomozecie to trudno:( ide spc:( przepraszam za kłopot
17 sty 23:41
Jolanta: dasz radę spójrz na mój rysunek i odpowiedz na pytanie
17 sty 23:41
justyna: to a jest i rozwiazanie i rysunek tak
17 sty 23:42
justyna: to czyli do każdego brakuje tylko rysunku
17 sty 23:43
17 sty 23:43
justyna: to czyli do każdego brakuje tylko rysunku
17 sty 23:43
justyna: to ok dziekuje i do kazdego brakuje tylko rysunku tak
17 sty 23:45
bezendu: Ty na podstawie "rysunku" musisz odczytać własnie rozwiązanie czyli przedział w którym ta
funkcja np.jest <0
17 sty 23:45
justyna: do kazdej z tej nierownosci
17 sty 23:45
justyna: czy ktoś mi zrobi te całe nierówności tak bym mogła to tylko przepisac i narysuje mi te
parabole

i nie bede juz wiecej truła... ludzie zlitujcie się:(
17 sty 23:47
bezendu: tak do każdej musisz narysować
17 sty 23:47
Jolanta: Nie masz w zadaniu powiedziane ,że masz robić rysunek on jest wykresem pomocniczym Tak jak
jest narysowany to jest dla y=x2+ 5x+6 czyli dla równania
Masz nirówność x2+5x+6≤0
gdzie sa y mniejsze od 0 ? pod osia Ox
gdzie są y=0 ? na osi OX
czyli odpowiedzia jest x∊ <−3;−2>
17 sty 23:47
Jolanta: Nie masz w zadaniu powiedziane ,że masz robić rysunek on jest wykresem pomocniczym Tak jak
jest narysowany to jest dla y=x2+ 5x+6 czyli dla równania
Masz nirówność x2+5x+6≤0
gdzie sa y mniejsze od 0 ? pod osia Ox
gdzie są y=0 ? na osi OX
czyli odpowiedzia jest x∊ <−3;−2>
17 sty 23:47
Jolanta: Nie masz w zadaniu powiedziane ,że masz robić rysunek on jest wykresem pomocniczym Tak jak
jest narysowany to jest dla y=x2+ 5x+6 czyli dla równania
Masz nirówność x2+5x+6≤0
gdzie sa y mniejsze od 0 ? pod osia Ox
gdzie są y=0 ? na osi OX
czyli odpowiedzia jest x∊ <−3;−2>
17 sty 23:48
bezendu: nie ma tak dobrze

zobacz Beti Ci ładnie wytłumaczyła , Jolanta namalowała wykres ja
policzyłem Ci pierwiastki a Ty co zrobiłaś
17 sty 23:48
szymono: dobrze nie to nie przepraszam jeszcze raz
17 sty 23:51
bezendu: co tak nick zmieniasz

przecież masz tylko odczytać z "pomocniczego wykresu" rozwiązanie
na maturze też będziesz chciała gotowca

ale tam raczej nikt Ci go nie da
17 sty 23:53
justyna: sorki mój brat przed chwila wchodzil
17 sty 23:53
justyna: ok dobra juz sory wgl innym jakos pomagacie jakbys zakuwal 2 noce tez bys mial dosc a ja mam
jeszcze inne przedmioty
17 sty 23:55
bezendu: ale to z tym gotowcem było do Cb

więc podaj te wyniki to sprawdzę bo zaraz idę
17 sty 23:56
justyna: te liczby mam ci podac ktore odczytam z tego wykresu
17 sty 23:57
bezendu: rozwiązania nierówności masz mi podać
17 sty 23:57
justyna: ok chwila
17 sty 23:58
Jolanta: Justyna pomagamy ale Ty w ogóle nie czytasz co piszemy tylko chcesz gotowca.Przecztaj uważnie
wszystko co napisałam to bedziesz wiedziała jak jest podpunkt a zrobiony
17 sty 23:59
justyna: a) x∊<−3, −2>
b)x∊<0, −1>
c) x∊<0 ,2>
d)x∊<−2 ,2>
18 sty 00:02
bezendu: b) źle 0 powinno być
18 sty 00:03
justyna: jak jest a zrobione wiem i mniej wiecej reszte tez chyba
18 sty 00:03
justyna: b)x∊<0,0>?
18 sty 00:04
bezendu: d) źle
18 sty 00:04
justyna: 
nie wiem nic juz nie wiem tylko a
18 sty 00:06
bezendu: nie ma takiego przedziału <0,0> po prostu masz jedno podwójne miejsce zerowe 0 odp x=0
d) <−√2 ,√2 >
18 sty 00:06
bezendu: w przykładzie b się zamotałem źle popatrzyłem oczywiście x=1 sorry za pomyłkę
18 sty 00:08
szymono: ok dobra dziękuje to wystarczy tylko mi narysowac te rysunki i dzieki nim bedzie łatwiej mi to
rozwiazac tak
18 sty 00:09
justyna:
18 sty 00:10
justyna: to b to bedzie x∊<0,1>
18 sty 00:11
bezendu: tak

brat powiadasz pisał

18 sty 00:11
bezendu: nie b ) x=1
18 sty 00:12
justyna: ok
18 sty 00:13
justyna: oj tam
18 sty 00:14
bezendu: masz i idź spać
a) (−3,−2)
b) x=1
c) (0,2)
d) <−√2,√2>
18 sty 00:14
18 sty 00:16
Jolanta:

Tak wyglada wykres do b
18 sty 00:18
justyna: a do rownan tez mi sie przyda taki rysunek
18 sty 00:18
bezendu:
18 sty 00:19
bezendu: po co do równań rysunek

wiesz co to znaczy rozwiązać równanie
18 sty 00:20
justyna: ok
dziekuje wam

**
18 sty 00:20
bezendu: odpowiedz na pytanie jeszcze zanim pójdziesz
18 sty 00:21
justyna: tak
18 sty 00:23
justyna: juz zajarzylam
18 sty 00:23
bezendu: to jak brzmi odpowiedź
18 sty 00:23
justyna: rysunek do c i d

please
18 sty 00:29
justyna: tzn narysowalam ale nie wiem czy dobrze
18 sty 00:29
justyna: 
?
18 sty 00:33
mala2:
c)
(0,2) − przedział obustronnie otwarty−kółka niezamalowane. Liczby 0 i 2 nie należą do
przedziału.
− szkicowanie wykresu zmiany znaku zaczynasz z prawej strony pod osią x, bo a=−1 < 0
pierwiastki nieparzystokrotne− krzywa przechodzi przez punkt (2,0), idzie w górę i przez punkt
(0,0) schodzi w dół.
Rozwiązaniem nierówności jest suma przedziałów
x ∊ (−∞;0) U (2;+∞)
18 sty 01:52
mala2: d)
Zwracasz uwagę na współczynnik kierunkowy (a) i krotności pierwiastków.
zaznaczasz na osi x miejsca zerowe x1 = −√2 ≈ −1,4, x2 √2 ≈ 1,4 kółka otwarte
a>0, więc szkicowanie wykresu rozpoczynasz z prawej strony, nad osią x
krzywa przechodzi przez punkt (1.4 ,0) i (−1.4, 0) − ramiona w górę
rozwiaząnia pod osią x
odczytujesz z wykresu zbiór rozwiązań
x ∊ (−√2,√2)
18 sty 02:07
mala2: d) poprawiam "Zwracasz uwagę na współczynnik (a) . " O drugiej w nocy to sie śpi
18 sty 03:19
bezendu: @mala2 ale kółka zamalowane zobacz że ma być ≤
więc x∊<−√2, √2 >
18 sty 10:26
mala2: Przepraszam, oczywiście. Jak wyżej − o drugiej to się śpi i tego powinnam się trzymać.
Może "justyna" błąd zauważyła.
@"justyna" Zaznaczasz miejsca zerowe i szkicujesz wykres zmiany znaku. Uwaga: to nie jest
wykres funkcji.
@bezendu
Dziekuję

.
18 sty 19:49
bezendu: @mala i tak już nasza uczenica tu nie zajrzy skoro ma gotowca
18 sty 19:51
mala2:
:(
18 sty 22:30
bezendu: nie smutaj @mala2
18 sty 22:33