współrzędne punktu styczności
pomocy matma: Dla jakich wartości parametru m(m∊ R) okręgi opisane równaniami:
o1:(x−m)2+(y+1)2=8
o2: (x+1)2+(y−m)2=2 są zewnętrznie styczne? Dla znalezionych wartości parametru wykonaj
rysunek. Oblicz współrzędne punktu styczności.
Jak się oblicza współrzędne punktu styczności ? Możesz ktoś powiedzieć ?
17 sty 21:45
Saizou : S1=(m:−1)
S2=(−1:m)
r1=√2
r2=√8=2√2
r1+r2=3√2
lS1S2l=3√2=√(−1−m)2+(m+1)2
jeśli gdzieś się nie walnąłem (nie lubię geometrii analitycznej)
17 sty 21:49
pomocy matma: Dzięki ! A powiedz mi jak doszedłem do tego pod tym długim pierwiastkiem ?
17 sty 21:50
Saizou : 18=(−1−m)+(m+1)
2
18=1+2m+m
2+m
2+2m+1
2m
2+4m−16=0
m
2+2m−8=0
Δ=4+32=36
√Δ=6
17 sty 21:52
Saizou : ze wzoru na odległość punktów od siebie
17 sty 21:52
pomocy matma: A jaki jest ten wzór bo zielony jestem teraz ?
17 sty 21:56
pomocy matma: A jaki jest ten wzór bo zielony jestem teraz ,przypomnisz ?
17 sty 21:57
17 sty 22:00
pomocy matma: Dzięki !
17 sty 22:04
pomocy matma: Czyli punkty styczności to są −4 i 2
17 sty 22:07
Saizou : nie dla parametru m=−4 i m=2 okręgi są styczne zewnętrzne
17 sty 22:08
pomocy matma: a jak się oblicza współrzędne punktu styczności ?
17 sty 22:14
Saizou : musisz podstawić za m i obliczyć układ równań
(x−m)2+(y+1)2=8
(x+1)2+(y−m)2=2
17 sty 22:17