Rozwiąż równania
Pablo: Jak rozwiązać te równania

a) cos 2x − sin x = 0;
B) sin 2x + sin x = 0.
17 sty 10:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj ze wzorów na sinuś i cosinus 'podwojonego kąta'
17 sty 10:39
17 sty 10:44
Pablo: kurcze no nie wiem możecie mi jakoś to podpowiedzieć
17 sty 11:28
Janek191:
a)
cos 2x = cos2 x − sin2 x = 1 − 2 sin2 x
zatem
cos2x − sin x = 0
1 − 2 sin2 x − sin x = 0
2 sin2 x + sin x − 1 = 0
Podstawienie t = sin x
2 t2 + t − 1 = 0
Δ = 12 − 4*2*(−1) = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
t1 = ( − 1 − 3)/ 4 = − 1 ; t2 = ( −1 + 3)/4 = 1/2
więc
sin x = − 1 ⋁ sin x = 1/2
zatem
x = (3/2)π + 2π* k ⋁ x = π/6 + 2π*k ⋁ x = π − π/6 + 2π* k
Odp.
x = (3/2) π +2π*k ⋁ x = π/6 + 2π*k ⋁ x = (5/6)π + 2π*k
k − dowolna liczba całkowita
17 sty 11:32
Pablo: Dziękuje
17 sty 12:06
Pablo: a wie ktoś jak rozwiązać b ?
17 sty 12:29
Pablo: pomoże ktoś ?
17 sty 13:27