Zadanko z trygonometrii. Próbuję i wychodzą mi same ułamki z pierwiastkami.
Rodvigez: Jeżeli kąt α jest kątem ostrym i sinα=13 , to
A) cosα=23 B) tgα=34 C) ctgα=43 D) α<30 stopni
16 sty 21:43
16 sty 21:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo prościej ... narysuj sobie trójkąt prostokątny zaznacz długości dwóch boków (odpowiednich)
... iwyznacz trzeci bok
16 sty 21:45
Rodvigez: Używałem już zależności, ale żaden wynik mi się nie zgadza.
16 sty 21:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz swoje obliczenia ... sprawdzimy co zrobiłeś źle
16 sty 21:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
kurdę ... chłopie
tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa
16 sty 21:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
to nawet nie masz co liczyć ... pomyśl ... sinx= |
| < |
| = sin (jakiego kąta)  |
| | 3 | | 2 | |
jaki z tego wniosek
16 sty 21:55
Rodvigez: Dzięki za podpowiedź, dopiero zacząłem trygonometrię i nie sądzę abym ją polubił.
16 sty 22:03
Rodvigez: Próbowałem rozwiązywać to zadanie analogicznie do tego, które robiliśmy na zajęciach, a tam
wszystko wychodziło z zależności.
16 sty 22:04
Janek191:
sin α = 1/3
sin α = y/r ⇒ y = 1 ⋀ r = 3
zatem x2 + y2 = r2
x2 + 12 = 32
x2 = 9 − 1 = 8 = 4*2
x = 2√2
więc
cos α = x/r = 2 √2/3
tg α = y/x = 1/ 2√2 = √2/4
sin 30o = 1/2
1/3 < 1/2 ⇒ sin α < sin30o ⇒ α < 30o
sinus jest funkcją rosnącą w ( 0; π/2)
Odp. D
==========
16 sty 22:25