Maximum i minimum funkcji/pochodne
Kuba.119: Wyznaczyć max f(x) i min f(x) jeżeli:
f(x)= x3 − 3x2 +3x, A=<0,3>
oraz
f(x)=x3 + 3x2 − 24x + 4, A=<0,4>
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie tego, przede wszystkim o co chodzi z tym punktem A, na
stronce są rozwiązane dwa takie przykłady jednak bez tych podanych punktów i przez to nie wiem
o co chodzi.
16 sty 18:46
Kuba.119: Potrzebne na dzisiaj/jutro!
16 sty 19:26
Kuba.119: Help me
16 sty 21:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
mam dosyć pisania tej samej formuły co parę dni ... poczytaj jak się robi te zadania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1683.html
ludzie ... postarajcie sami dojść do rozwiązania a nie czekacie na gotowe
16 sty 21:43
Mila: f(x)= x3 − 3x2 +3x, A=<0,3>
1) A to zbiór (przedział).
Badasz, czy w przedziale <0,3> funkcja ma ekstremum lokalne .
f '(x)=3x2−6x+3
3x2−6x+3=0⇔x2−2x+1=0
(x−1)2=0
x=1
Pochodna ma miejsce zerowe, ale nie zmienia znaku przy przejściu przez x=1 i przyjmuje wartosci
dodatnie dla x≠1
f(x) jest rosnąca
liczymy wartości na końcach przedziału
f(0)=0 min
f(3)= 3*33 − 3*32 +3*3=....
wart. największa w przedziale <0;3>
16 sty 22:14