liczby rzeczywiste
Ania: Zad. Oblicz wartość wyrażenia, stosując prawa działań na potęgach. (Proszę o pomoc
b) (125
3 * 5
−4) : (25
2 * 0,2
−3)
c) ((1,42)
3 : (−0,71)
3) * (0,5)
3
16 sty 13:00
16 sty 13:01
Ania: nie umiem tego zastosować
16 sty 13:02
bezendu: no to spróbuj może porobić sobie przykłady z tego linku a potem spróbuj zrobić swoje zadanie
16 sty 13:06
Ania: dalej tego nie widzę
16 sty 13:32
camus: a
n*a
m=a
n+m
przykład
3
3*3
4 = 3
3+4 = 3
7
| an | |
| =an−m lub inaczej an : am = an−m |
| am | |
przyklad
4
5:4
2=4
5−2=4
3
przykład
Czy rozumiesz to co napisałem?
16 sty 13:38
Ania: tak rozumiem ale nie umiem tego zastosować do tych zadań
16 sty 13:46
Ania: | | 10 | | 3 | |
w przykładzie a) doprowadzam do ( |
| )14 * ( |
| ) 16 i co dalej  ? |
| | 6 | | 5 | |
16 sty 13:49
bezendu: | | 5 | | 3 | |
patrz 0,6 to jest |
| to zrób tak żebyś miała |
| to wtedy masz już z górki  |
| | 3 | | 5 | |
16 sty 13:53
Ania: | | 5 | |
nie rozumiem jak 0,6 to |
| |
| | 3 | |
16 sty 13:56
bezendu: | | 3 | | 5 | |
sorry 0,6 to jest |
| a nie |
| |
| | 5 | | 3 | |
16 sty 13:56
bezendu: | | 3 | | 5 | |
czyli zamieniasz |
| na |
| podnosząc do −1 i masz teraz tak |
| | 5 | | 3 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 9 | |
( |
| )14*( |
| )−16=( |
| )14+(−16)=( |
| )−2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 25 | |
16 sty 14:00
Ania: oki teraz juz raźniej
16 sty 14:10
bezendu: resztę już sama policz
16 sty 14:16
Ania: | | 1 | |
czy w przykładnie b) ma wyjść |
| |
| | 25 | |
16 sty 14:17
bezendu: tak
16 sty 14:18
Ania: hura

dzięki
16 sty 14:19