podaj pochodne funkcji
lex: Oblicz pochodne funkcji
a) f(x) = ex*ln
b) f(x) = √xcosx
c) f(x) = 2sinx
16 sty 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma czegoś takiego jak
ln 
po drugie ... pochodne umiemy liczyć?
to podpunkt (a) (jeżeli tam jest ln
x) i (b) powinno zostać zrobione bez najmniejszych
problemów
podpunkt (c) także ... wystarczy spojrzeć do wzorów na pochodne:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
16 sty 11:19
lex: tak jest tam ln x moja pomylka. Nie potrafie tych przykladów obliczyc
16 sty 11:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
stosujesz wzór:
(f*g)' = f'*g + f*g' = .... i sobie poradzisz dalej
b)
stosujesz wzór:
| | f | | f'*g − f*g' | |
( |
| )' = |
| = .... i sobie poradzisz dalej |
| | g | | g2 | |
c)
stosujesz wzór:
(a
f(x))' = a
f(x)* lna * (f'(x)) = .... i sobie poradzisz dalej
to wszystko opiera się na wzorach, które MUSISZ umieć ... później będą całki i się na nich
połamiesz, jeżeli pochodnych nie opanujesz
16 sty 11:27
lex: a moglbys jednak zrobic te zadania? Bardzo bylbym wdzieczny
16 sty 11:33
OLKA: a)
f(x) = e
x * lnx
| | 1 | |
f'(x) = ex * lnx + ex * |
| |
| | x | |
16 sty 11:36
OLKA: w ten sposób spróbuj mi obliczyć pochodną funkcji
f(x) = 2x2 * ex
Jak to zrobisz, to pomogę Ci w kolejnym podpunkcie
16 sty 11:37
lex: 4x*ex+ 2x2*ex
16 sty 11:49
OLKA: b)
| | | | 1 | | − |
| x−12 * cosx − (−sinx)*(−√x) | | | 2 | |
| |
f'(x) = |
| = |
| | cos2x | |
| | −cosx | | 1 | |
=( |
| ) * |
| = |
| | 2√x − √x*sinx | | cos2x | |
| | −1 | |
= |
| |
| | (2√x − √x*sinx)*cosx | |
16 sty 11:59
lex: a jak przyklad c)?
16 sty 12:14
OLKA: Zrozumiałeś b ?
Oblicz pochodną funkcji
16 sty 12:22
lex: | (2x−2)*sin−cos*(x2−2x) | |
| |
| sin2x | |
16 sty 12:24
OLKA: BRAWO

c)
f(x) = 2
sinx
f'(x) = 2
sinx * ln2 * (sinx)' = 2
sinx * ln 2 * cosx
16 sty 12:25
lex: dziekuje.
16 sty 12:29