podaj pięć początkowych wyrazów ciągu geometrycznego i określ monotoniczność cią
magda: podaj pięć początkowych wyrazów ciągu geometrycznego i określ monotoniczność ciągu
a) q=12 ,a1= − 2
b) q=2 , a1= −12
15 sty 21:50
15 sty 21:51
magda: a) −1 , −12 , −14 , −18 ,−116 mozesz sprawdzic czy to jest dobrze?
15 sty 22:02
magda: liczylam to w ten sposob:
12 * −2 = −1
−1 * 12 = −12 itd
15 sty 22:03
Beti: dobrze

jeszcze monotoniczność
15 sty 22:04
magda: a) ciąg rośnie od −1 do −116
b) ciąg maleje od −1 do −16
dobrze?
15 sty 22:08
magda:
15 sty 22:08
Beti: nie od... do..., tylko cały ciąg jest rosnący, a drugi malejący
15 sty 22:13
magda: dziekuje bardzo
15 sty 22:16
Janek191:
a) a1 = − 2
q = 1/2
więc
a2 = a1 *q = −2* 0,5 = − 1
a3 = a−2*q = − 1*0,5 = − 0,5
a4 = a3*q = − 0,5 *0,5 = − 0,25
a5 = a4 *q = − 0,25 *0,5 = − 0,125
Mamy 5 początkowych wyrazów tego ciągu: − 2; − 1, −0,5; − 0,25; − 0,125
lub inaczej zapisane: − 2, − 1, − 1/2. − 1/4, − 1/8
Ciąg jest rosnący , bo a 1 < 0 i q > 0 i q < 1
========================================
16 sty 13:12