rówanie kwadaratowe z wartością bezwględną
łokii: wytłumacz jak rozwiązać równania kwadratowe z wartością bezwzględną na przykładach
|x2−4| − |9−x2|=5
|x2−2| − |x2−9| = 7
15 sty 20:47
15 sty 20:47
ankanina17: ale tutaj mam kwadraty przy x i nie wiem czy dobrze robie ... bo wychodzą mi równia sprzeczne
pomoże ktoś ?
15 sty 22:08
pigor: ... , np. tak: z definicji modułu liczby i jego własności : |x|
2=x
2 , dane
równanie jest równoważne kolejno :
|x2−4|−|9−x2|=5 ⇔ |x
2−4|=|x
2−9|+5 /
2 ⇔ x
4−8x
2+16= x
4−18x
2+81+10|x
2−9|+25 ⇔
⇔ 10x
2−90= 10|x
2−9| /:10 ⇔
x2−9= |x2−9| ⇔
x2−9 ≥0 ⇔ x
2 ≥9 ⇔ |x| ≥3 ⇔
⇔
x≤−3 lub x ≥3 ⇔
x∊(−∞;−3>U<3;+∞) . ...
15 sty 23:59