funkcje
Maturzysta: 1. Funkcja f(x)=
(x2−16)(x2+1)4−x
a) ma jedno miejsce zerowe
b) ma dwa miejsca zerowe
c) ma trzy miejsca zerowe
d) ma cztery miejsca zerowe
2. Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=
√x2−5x
3. Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=
1√3x−6+
xx−10
4. Dana jest funkcja f(x)= 2x
2+4x−6
Wyznacz największą i najmniejszą wartość tej funkcji w przedziale <−3,2>
| | ⎧ | x2−2x−3 dla xε(0,+∞) | |
| 5. Dana jest funkcja f(x)= | ⎩ | x2+2x−3 dla xε(−∞,0> |
|
(te kwadraty puste to jedna wielka klamra miała powstać)
a) narysuj wykres
b) Podaj maksymalny przedział w którym funkcja osiąga wartości nieujemne.
c) Podaj maksymalny przedział w którym funkcja jest malejąca.
15 sty 18:28
Artur z miasta Neptuna:
Dales zadania i co ... Mamy Ci rozwiazac

co Ci dadza odpowiedzi jak i tak bladego pojecia o
funkcjach nie masz
15 sty 18:34
ZK: https://matematykaszkolna.pl/strona/1683.html np do zadania nr 4
Zadanie nr2 i 3 przypomniec sobie co to jest dziedzina i np w zadaniu nr 2 jakie wyrazenie
musi byc pod pierwiastkiem a wzadaniu nr 3 jaki musi byc mianownik . Moze =0 czy nie nie moze
.
Zadanie nr1 .masz wyrazenie wielomianowe i masz okreslic miejsca zerowe . Nie mozesz dzielic
przez 0 . To kiedy to wyrazenie bedzie rowne 0 ?. Kiedy licznik bedzie =0 . To napisz to i
policz te miejsca . Przy okazji poczytac co to jest miejsce zerowe funkcji .I uwaga w tym
przykladzie dla ktoregos x jak policzysz miejsca zerowe wyjdzie CI niedozwolone dzielenie
przez 0 .
zadanie nr 5. Wiesz jak narysowac wykres?. Mozesz tak
Narysuj wykres funkcji x
2+2x−3 tylko dokladnie i ramie paraboli ktore jest w przedziale (−∞
0 > zostaw w a to drugie wymaz gumka . Narysuj teraz wykres x
2−2x−3 i to ramie paraboli
ktore jest (0,∞) zostaw z ato drugie wymaz gumka bo tylko te nas interesuja . w zerze
oczywiscie wykres ciagly bo 0 nalezy do 1 przedzialu . I teraz odczytuj punkty b i c
15 sty 19:00