Trygonometria
janek: Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
a) tg(α+β) = tgα + tgβ/1 − tgαtgβ
b) tg(α−β) = tgα − tgβ/1+ tgαtgβ
ktoś by mi mógł to wykazać?
15 sty 16:12
15 sty 16:15
janek: no tak, ale dalej jak to rozpisać?
15 sty 16:17
Dominik: rozpisz sin(α + β) i cos(α + β) zgodnie ze wzorem i podziel licznik i mianownik przez cosαcosβ
15 sty 16:19
janek: coś mi nie wychodzi... eh, mógłbyś mi to rozpisać?
15 sty 16:22
Dominik: | | sin(α + β) | | sinαcosβ + cosαsinβ | |
tg(α + β) = |
| = |
| |
| | cos(α + β) | | cosαcosβ − sinαsinβ | |
podziel licznik i mianownik przez cosαcosβ
15 sty 16:27
janek: no i niby jak mam to podzielić? jakieś głupoty wychodzą.
15 sty 16:30
janek: A, mam!
A podpunkt b jak zrobić?
15 sty 16:32
Dominik: pomysl chwile, b niewiele rozni sie od a...
15 sty 16:35
janek: ok, dzieki
15 sty 16:37