LOGARYTMY
loovelyyy : 2log3 i zgodnie z definicja ta dwójka wskakuje do potęgi 3. tak, prawda ? 32
zatem, potęguje to czy normalnie mnoże ? bo już nic nie wiem xD
14 sty 22:36
loovelyyy : w sensie wynik ma wyjsc 9 czy 6 ?
14 sty 22:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
c*logab = log(a1/c) b = loga bc
14 sty 22:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze 2log
3 <−−− cos takiego nie istnieje
tak samo jak nie istnieje
√ + 1
14 sty 22:37
loovelyyy : no i jaki ma wyjsc wynik ? bo nic z tego nie wiem huehehe
14 sty 22:38
loovelyyy : 2log3 27 − log2 16
14 sty 22:39
loovelyyy : i rozbiłam to 3x=27, x=3
2x=16, x=4
i co dalej zostaje 2log3= i co z tym ?
14 sty 22:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze po co chcesz włączyć '2' pod logarytm i to jeszcze jej podstawę

log
327 = log
3 3
3 = ....
log
216 = log
2 2
4 = ....
14 sty 22:40
Dominik: 3 podniesione do jakiej potegi daje 27? 2 podniesione do jakiej potegi daje 16?
14 sty 22:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
loovelyyyy ...
jakim cudem dostaleś wyrażenie "2log
3"

zrozum ... taki zapis nie istnieje tak samo jak nie istnieje
√ <−−− pierwiastek
'pustego miejsca'
14 sty 22:41
loovelyyy : no a co z ta 2 przed logarytmem ? ze szkoły wiem, ze ona wskakuje na miejsce 3 i co z tym ?

znalazłam to zadanie z jakiejs matury
14 sty 22:41
loovelyyy : patrzcie to jest zadanie z probnej mayury:
2log3 27 − log2 16=
i sa odp 2, −8, 9, 3/2
14 sty 22:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
2*... − .... =
14 sty 22:43
14 sty 22:43
14 sty 22:44
loovelyyy : w sensie do potęgi wskakuje

kurde no pomozcie mi i jest 2
3
14 sty 22:45
loovelyyy : artur nie mow ze tak nie jest
14 sty 22:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... nie jest żadne 23 ... napisałem Ci na samej górze jak to będzie wyglądać z
'wciągnięciem' stałej do logarytmu
14 sty 22:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
także nie będzie log32 27
14 sty 22:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
będzie jeszcze inna podstawa logarytmu
14 sty 22:46
loovelyyy : ale ja juz obliczyłam log3 27i wyszło mi 3 zatem 2log3 zostaje
14 sty 22:47
Dominik: log327 = 3, bo 3 podniesione do potegi trzeciej i tylko trzeciej wynosi 27 (33 = 27)
log216 = 4, bo 2 podniesione do potegi czwartej i tylko czwartej wynosi 16 (24) = 16)
podstawiamy do 2 * log327 − log216 = ...
14 sty 22:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
log327 = 3
a nie ... log327 = log3
14 sty 22:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze raz napisze −−− siadaj do definicji logarytmu i sobie powtarzaj materiał
14 sty 22:50
loovelyyy : BÓG ZAPŁAĆ DOMIN



!
14 sty 22:50
loovelyyy : DZIEKS ARTUR
14 sty 22:50
Dominik: dla formalnosci ile ci wyszlo? bo takie dziwne rzeczy tutaj wypisywalas, ze wszystko jest
mozliwe.
14 sty 22:51