wielomiany-twierdzenie Bezouta
iggy: udowodnij że dla n ∈ N i dla każdego a ∈ R dwumian x−a jest dzielnikiem wielomianu postaci
W(x)=xn − an.
14 sty 18:41
iggy: proszę o pomoc, bo nie jestem dobra w dowodzeniu ;c
14 sty 18:45
zombi: xn−an=(x−a)(xn−1+xn−2a+...+ bn−1) wzory skroconego
14 sty 18:56
iggy: nie rozumiem..
14 sty 19:04
iggy: mógłbyś to dokładniej rozpisać?
14 sty 19:05
14 sty 19:09
b.: zobacz
120, teza zadania jest bezpośrednią konsekwencją tw. Bezout
14 sty 19:28
iggy: i jak rozpisałam to co dalej? bo to nie jest koniec dowodu...
14 sty 19:40
b.: nie widzę, żebyś coś rozpisała
14 sty 21:30
zombi: To co ja rozpisałem kończy dowód, bo masz iloczyn (x−a)*(jakaś liczba) co oznacza, że
(x−a)*(jakaś liczba) jest podzielne przez dwumian (x−a), jak znasz tw. Bezouta to wiesz, że
jeśli wielomian dzieli się przez jakiś dwumian to W(a)=0, tutaj to działa, więc koniec.
14 sty 21:42