wykonaj działanie
jola: Mógłby mi ktoś to rozpisać? wiem, że to dla większości prościzna, ale mam straszne zaległości i
nie wiem jak to zrobić z pierwiastkami.
a) (3−2√2)3−(5−√2)2=
b) (2−√2)2−(2√2−3)3=
14 sty 18:19
Ajtek:
Wzory skróconego mnożenia się kłaniają.
27−54√2+72−16√2−(25−10√2+2)=...
14 sty 18:32
jola: Można to jakoś bardziej rozpisać ?
14 sty 18:45
Ajtek:
Zredukuj, zostawiam to Tobie.
Wzory masz tutaj.
55
14 sty 18:46
jola: Wzór jest prosty, tylko, że nie wiem jak to obliczyć z pierwiastkami... nie rozumiem skąd
wyszło Ci to co wyszło, poza 27−54√2+72−16√2
14 sty 18:52
Ajtek:
Masz na myśli nawias?
14 sty 18:54
jola: skąd wziąłeś 72?
14 sty 19:03
Ajtek:
ze wzoru: (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−c3
3*3*(2√2)2=9*4*2=...
14 sty 19:10
Ajtek:
3*3*(
−2√2)
2=9*4*2=...
Zjadłem minus

.
14 sty 19:11
jola: Ok dziękuję teraz wszystko jasne. A mógłbyś zrobić redukcję wyrazów? albo czy jest możliwe aby
wyszło mi 76−80√2 ? jeśli tak to jak mogę to skrócić?
14 sty 19:36
Ajtek:
72−60√2=12(6−5√5)
14 sty 19:50