prosze o pomoc
POMOCY: Może mi ktoś pomóc przekształcić
3x2+6x oraz −12x2+3 aby to wyglądało jako cos przed nawiasem i dało się zapisać jako
(a−b)(a+B)
14 sty 10:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
3x2+6x = 3x(x+2)
−12x2+3 = −3(4x2−1) <−−− w nawiasie masz 'wzór skróconego mnożenia'
14 sty 10:20
POMOCY: a może ktoś podpowiedzieć bo mam teraz z tego wyciągnąć x1 i x2 aby policzyć ekstrema
14 sty 10:22
14 sty 10:25
POMOCY: może jeszcze jakaś podpowiedź bo naprawdę nie mam pojęcia
14 sty 10:32
Aga1.: 4x2−1=(2x−1)(2x+1)
14 sty 10:45