logarytmy
ahu8: wiemy, że
a =
log8log81
b =
1log64
wykazać, że
27
4a + 16
3b = 612
Gdyby był ktoś skłonny mi wytłumaczyć rozwiązanie to będę wdzięczna
13 sty 18:47
b.: 218 <− wzory
log8 = log 2
3 = 3 log 2
log81 = log 3
4 = ...
| | log2 | |
no a potem |
| można zamienić na logarytm przy podstawie 3 (zobacz przedostatni wzór |
| | log3 | |
na
218)
potem 27=3
4, i mamy 3
log3 x = x
spróbuj dokończyć
13 sty 19:36
ahu8: dlaczego tam nagle znikły liczby:
| | 3log2 | |
powinno być a= |
| więc nie da się zamienić |
| | 4log3 | |
13 sty 19:47
b.: znikły, bo tych liczb nie zamieniamy, 3/4 zostaje bez zmian:
13 sty 21:21
b.: chodzi o to, żeby ostatecznie mieć jakąś liczbę A do potęgi coś razy log przy podstawie A z
jakiejś liczby −− wtedy logarytmy znikną: Ax logA y = (AlogA y )x = yx
27 jest potęgą trójki, dlatego staramy się tak zamienić a, żeby mieć tylko logarytm przy
podstawie 3
podobnie 16 jest potęgą dwójki (lub czwórki) i dlatego warto zamienić b na logarytm przy
podstawie 2 (lub 4) [można wprawdzie zamienić b na logarytm przy podstawie 16, ale tak jak
piszę jest chyba łatwiej]
13 sty 21:25