równanie trygonometryczne
ahu8: rozwiąż równanie:
( cos
4x−sin
4x ) : ( cos
2x−1/4 ) = 1
Doszłam do pewnego momentu, w którym się zacięłam i kręcę się w kółko. Proszę, może ktoś
dojdzie do końca, albo chociaż prawie końca
13 sty 16:42
Mila: ( cos
4x−sin
4x ) : ( cos
2x−1/4 ) = 1
| | 1 | | 1 | |
Zał. cosx≠ |
| i cosx≠ − |
| rozwiąż warunki , |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
(cos2x−sin2x)*(sin2x+cos2x)=cos2x− |
| ⇔ |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| dokończysz sama? |
| | 2 | | 2 | |
13 sty 16:56
13 sty 16:57
ahu8: kurczę, a ja to zaczęłam robić z drugiego wzoru skróconego mnożenia, ale to źle, bo jest minus,
faktycznie! Dam radę dalej, dziękuję!
13 sty 17:05