rownanko trygonometryczne
Dominik: (1 − tgx)(1 + sin2x) = 1 + tgx
1 + sin2x − tgx − tgxsin2x − 1 − tgx = 0
2sinxcosx − 2tgx − 2tgxsinxcosx = 0
| | 1 | |
2sinx(cosx − |
| − tgcosx) = 0 |
| | cosx | |
| | cos2x − 1 | | sinxcosx | |
2sinx( |
| − |
| ) = 0 |
| | cosx | | cosx | |
| | −sin2x − sinxcosx | |
2sinx( |
| ) = 0 |
| | cosx | |
| | −sinx(sinx − cosx) | |
2sinx( |
| ) = 0 |
| | cosx | |
−2sinxtgx(sinx − cosx) = 0
i ze niby co ja mam teraz zrobic? sinx = 0 ∨ tgx = 0 ∨ sinx = cosx ? kiedy sinx jest rowny
| | π | | π | |
cosx? tylko dla |
| + 2kπ? w odp zbioru jest x = kπ ∨ x = − |
| + kπ. czyli pierwsze |
| | 4 | | 4 | |
rozwiazanie sie zgadza (tak jest dla sinx = 0 i tgx = 0), ale druga nie pasuje.
13 sty 16:48
Dominik: podbijam
13 sty 17:27
zombi: Hmmm... sinx=cosx ⇒ tgx=1, niby spoko tylko ten przedział co podałeś z odpowiedzi, to dla niego
wychodzi −1.
13 sty 17:35
Dominik: czyli gdzies ucialem minusa. jakies pomysly gdzie?
13 sty 17:39
zombi: Przed ostania linijka
(U{−sinx(sinx+cosx)
13 sty 17:46
Dominik: 
dziekuje! nie moglem sie doszukac.
13 sty 17:49
zombi: Już w 3 od dołu masz
| | cosx−1 | | sinxcox | | sin2x−sinxcosx | | sinx(sinx−cosx) | |
( |
| − |
| )= |
| = |
| dlatego |
| | cosx | | cox | | cosx | | cosx | |
pozniej w nastepnej linicje blad jest
13 sty 17:50
Dominik: w 3 od dolu jeszcze wszystko sie zgadza. dla ulatwienia bede zapisywal tylko liczniki.
cos2x − 1 − sinxcosx = −sin2x − sinxcosx = −sinx(sinx + cosx)
dopiero w 3 przeksztalceniu (czyli przedostatnia linijka zrobilem blad). cos2x − 1 = −sin2x
13 sty 17:55